Bij de vorige Trooping the Colour in 2019 waren prins Andrew (rechts van de Queen) en Harry en Meghan (rechts achteraan) er wel nog bij.
Copyright Matrix/MediaPunch 2019

Geen Andrew, Harry of Meghan: Queen wil alleen "werkende leden" van koninklijke familie op balkonmoment van jubileum

Prins Andrew en prins Harry en zijn vrouw Meghan zullen niet aanwezig zijn op het balkonmoment voor het 70-jarige jubileum van de Queen, begin juni. Buckingham Palace heeft immers aangekondigd dat alleen "werkende leden" van de koninklijke familie welkom zijn. 

70 jaar lang al zit de Queen op haar troon in het Verenigd Koninkrijk. Dat kan natuurlijk niet onopgemerkt voorbijgaan, en dus is er een groots feest op til. De festiviteiten zullen vier dagen duren en starten op 2 juni - met de beroemde "Trooping the Colour", een militair defilé met meer dan 1.400 soldaten, 200 paarden en 400 muzikanten.

Wat er nog allemaal gepland is tijdens het grote jubileum, kan je hier lezen. 

De koninklijke familie overschouwt de ceremonie vanop het iconische balkon van Buckingham Palace. Al een tijdje wordt er gespeculeerd wie er allemaal aanwezig mag zijn. Want het rommelt zacht gezegd nogal binnen de koninklijke familie - denk maar aan de schandalen rond prins Andrew of het tumultueuze vertrek van prins Harry en zijn vrouw Meghan uit de koninklijke familie.

Nu heeft Buckingham Palace de knoop doorgehakt: alleen "werkende leden" van de koninklijke familie zullen aanwezig zijn. Dat betekent de facto dat prins Andrew en prins Harry en zijn vrouw Meghan niet welkom zijn. Wel aanwezig zijn uiteraard kroonprins Charles, zijn vrouw Camilla en prins William en zijn gezin. Ook de jongste zoon van de Queen, prins Edward, zal present tekenen samen met zijn vrouw. Ook prinses Anne - de dochter van koningin Elizabeth - zal aanwezig zijn. 

Ook de Queen zelf wil enkele evenementen bijwonen, maar dat zal pas later - mogelijk pas de dag zelf - definitief bevestigd worden. De laatste tijd heeft de Queen al enkele keren moeten afzeggen, wegens gezondheidsproblemen. 

Ze vinden dat de aandacht enkel naar het feestje van de Queen moet gaan en daarom beslissen ze dit

Een opmerkelijke, maar niet onlogische beslissing. "Ze vinden dat de aandacht enkel naar het feestje van de Queen moet gaan en daarom beslissen ze dit", vertelt journalist en kenner van het Britse koningshuis Flip Feyten. "De kans dat er nog een jubileum komt, is uitermate klein. Het is mogelijk het laatste grote feest van de Queen, dus alle krantenkoppen, alle aandacht moet naar haar gaan."

Het dan bij "de werkende leden" houden, is "een fantastisch excuus", benadrukt Feyten. "Prins Andrew was wel bij de herdenking van prins Philip, en dat heeft toch wel wat commotie teweeg gebracht, zowel bij het publiek als bij William en Charles. De Queen moet dikwijls kiezen tussen plicht en familie. Bij de herdenking van Philip werd er duidelijk gekozen voor familie, nu gaat de plicht voor."

Want, het mag duidelijk zijn: de Queen heeft hier de eindbeslissing in. "De hovelingen bekokstoven dit, maar uiteindelijk geeft zij haar definitieve fiat. Ze is het er dus zeker mee eens."

Bij Harry speelt nog een ander element. Hij heeft nog altijd een rechtszaak lopen over zijn beveiliging. "Als hij nu toch zou komen, zou hij zijn eigen rechtszaak ondergraven."

Meest gelezen