Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsPolitiek

Coens kondigt vertrek aan als cd&v-voorzitter na peiling waar zijn partij amper 8,7 procent haalt

Joachim Coens.Beeld Benny Proot

Joachim Coens kondigt aan dat hij een stap opzij zal zetten als cd&v-voorzitter. Hij zal de partijraad vragen vervroegde voorzittersverkiezingen uit te schrijven, zo laat hij aan de VRT weten. De reden daarvoor is een tegenvallende peiling.

Uit een peiling van de VRT en De Standaard kwam naar voor dat cd&v de kleinste partij van Vlaanderen zou worden. Slechts 8,7 procent van de bevraagden zou nog voor cd&v stemmen. 

Coens zal de partijraad vragen om vervroegde voorzittersverkiezingen uit te schrijven, en zal daarbij zelf geen kandidaat meer zijn. De partijraad beslist donderdag over de vraag van de voorzitter. Diens mandaat liep normaal tot december, maar in het belang van de partij zou hij het een goede zaak vinden om al vroeger op zoek te gaan naar een opvolger.

“Ik vind de peiling van die aard, zo dramatisch”, reageerde Coens in Het journaal op VRT. “Dat is zo erg, voor onze militanten, die zich dagdagelijks voor de christendemocratie inzetten op het terrein.”

Volgens Coens is het de bedoeling om zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen te organiseren. “Het moet toch de bedoeling zijn om tegen het nieuwe politieke werkjaar (in september dus, red.) een nieuwe voorzitter te hebben”, zegt hij.

In cd&v-rangen is al enige weken te horen dat er wordt gezocht naar een consensuskandidaat. Een echte strijd voor de positie wordt niet wenselijk geacht. Coens kreeg de vraag ook voor de voeten geworpen in Het Journaal maar wilde daar niet op ingaan. “Het zijn de kiezers die de nieuwe voorzitter kiezen”, zei hij.

Lees ook

Lees de analyse van de politieke redactie van De MorgenJoachim Coens laat diep vertwijfelde cd&v achter

Aan de toog waar cd&v ‘de gewone mensen’ wil terugvinden, wordt het een waar slagveld

Aan vooravond van congres giert de crisis door CD&V: hoe een pandoering in 2024 vermijden?

Twitter bericht wordt geladen...