3 recepten van foodblogger Chloé Kookt die de Italiaanse zon in huis halen: “Deze limoncellocheesecake wil je geproefd hebben!”
Denk je bij op kot gaan automatisch aan kant-en-klare maaltijden uit een pakje en véél restjes uit de diepvries klaargemaakt door mama? Dan laat de 23-jarige foodblogger Chloé Lauwers zien hoe het anders kan met haar tweede kookboek met Italiaanse toets. “Op kot bestel ik ook wel eens graag eten met vriendinnen, maar er gaat niets boven home cooking”, vertelt ze. Ze deelt drie exclusieve recepten om aan te tonen hoe snel en budgetvriendelijk je iets op tafel zet.
• 23 jaar, uit Kapellen
• studente geneeskunde aan de KU Leuven
• populaire foodblogger, geeft ook workshops en private dinners
• is samen met voetballer Daam Foulon, die bij het Italiaanse Benevento Calcio speelt
• volg haar op chloekookt.be en op Instagram @chloekookt
Met ‘Chloé Cucina’ is foodblogger Chloé Lauwers aan haar tweede boek toe. Was het vorige een bundeling van de succesrecepten die ze via Instagram deelt, dan brengt ze nu haar passie voor koken samen met haar voorliefde voor de Italiaanse keuken. “Italië is mijn tweede thuis geworden, omdat mijn vriend daar al twee jaar voetbalt. Ik ben iemand die elke dag pasta zou kunnen eten. Door er regelmatig te komen, heb ik veel inspiratie opgedaan.”
Mijn recepten zijn heel toegankelijk. Mijn motto luidt: ‘alles wat ik kan, kan iedereen’.
“Een chef ben ik niet, dus mijn keuken is heel toegankelijk. Mijn motto luidt: ‘Alles wat ik kan, kan iedereen’. En verder zijn de recepten gevarieerd, fris en jeugdig, niet traditioneel maar met een twist. Ik zorg er ook voor dat het Instagramwaardig is, dat het speciaal lijkt zonder dat er extra veel moeite in zit. Natuurlijk heb ik een groot hoofdstuk met pasta’s. (lacht) Dat zijn ook de populairste receptjes.”
“Mijn oma heeft me leren koken. Het begon met cupcakes, milkshakes en pannenkoeken en toen ik wat ouder werd, is het ontwikkeld van bakken naar koken en ging ik zelf wat meer experimenteren. Als ik bij mijn vriend ben, kook ik ’s middags en ’s avonds. Maar op kot bestel ik ook graag eten met vriendinnen. En toch gaat er niets boven home cooking, daar kan geen restaurant tegenop. Het is niet zoveel moeite om iets lekkers en budgetvriendelijks te maken, ook niet als student. Die boodschap wil ik meegeven.”
Polla alla limone
Bereidingstijd: 25 minuten
Ingrediënten voor 4 personen
• 600 g (platte) kipfilets
• 2 el bloem
• klontje boter
• olijfolie
• enkele takjes rozemarijn
• 1 teentje look
• sap van 2 citroenen (+ zeste)
• 2,5 dl room
• 2 el mascarpone
• 2 el Parmezaanse kaas
• 60 g geroosterde pijnboompitten
• peper en zout
Zo maak je het
Bedek de kipfilets in een dun laagje bloem.
Bak ze aan in een klontje boter en een scheutje olijfolie. Bak de rozemarijn mee in de pan.
Kruid naar smaak met peper en zout.
Als de kipfilets aan beide zijden een korstje hebben, zet je het vuur lager en voeg je een fijngehakt teentje look toe.
Blus met het citroensap. Voeg hierna ook de room en de mascarpone toe. Laat op een zacht vuur sudderen. Voeg 2 el geraspte Parmezaanse kaas toe en laat de kaas in de saus smelten.
Werk af met de geroosterde pijnboompitten en nog wat citroenzeste.
Tip van Chloé: “Een heerlijke combinatie met patate al forno en gegrilde courgette.”
Polpette di melanzane
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 16 stuks
• 2 aubergines
• 1 tl gedroogde oregano
• handvol verse basilicum
• 125 g (droge) mozzarella
• 50 g Parmezaanse kaas (geraspt)
• 60 g paneermeel (+ extra)
• 1 ei
Zo maak je het
Schil de aubergines en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 x 1 cm. Zet een braadpan op het vuur. Stoof de aubergineblokjes aan in een scheut olijfolie.
Kruid de aubergineblokjes vervolgens met peper, zout, en droge oregano. Hak de verse basilicum fijn en meng hem er mee onder. Wanneer de aubergine zacht is, is ze klaar. Zet de aubergineblokjes even opzij en laat ze afspoelen.
Snijd ondertussen de mozzarella ook in blokjes. Ik gebruik hiervoor mozzarella die niet bewaard is in vocht. Zo wordt het mengsel waarmee je de balletjes zal rollen niet te nat.
Neem een mengkom en doe hier de aubergine, mozzarellablokjes, Parmezaanse kaas en het paneermeel in. Meng alles al eens door elkaar. Kluts een eitje, voeg het toe en meng alles opnieuw. Het ei zorgt ervoor dat je balletjes kan rollen. Rol tussen je handpalmen balletjes van het mengsel van ongeveer 5 cm doorsnede. Rol ze ten slotte in een bord met paneermeel zodat ze een extra krokant korstje krijgen bij het bakken.
Zet een braadpan op het vuur. Verhit een bodempje olijfolie in de pan. Bak hierin de balletjes tot ze goudbruin zijn. Laat ze even uitlekken op keukenpapier.
Serveer warm.
Tips van Chloé:
• “Ik serveer deze ‘gehaktballetjes van aubergine’ als aperitiefhapje, maar je kan ze ook verwerken in een pastagerecht.”
• “Als je deze polpette vooraf maakt, kan je ze best opwarmen in de oven. Reken hiervoor 6 à 7 minuten op 175 °C.”
Limoncello cheesecake
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten voor 1 taart
• 300 g zandkoekjes
• 75 g boter
• 70 g pistachenootjes (+ extra)
• 2 dl limoncello
•75 g suiker
• 5 gelatineblaadjes
• 250 g volle kaas
• 250 g halfvolle kaas
• 100 g zure room
• 250 ml volle room
• 2 eiwitten
• enkele blaadjes munt ter afwerking
Zo maak je het
Mix de zandkoekjes in een blender met de gesmolten boter en de pistachenootjes tot een zanderig geheel.
Neem een bakvorm (diameter 21 cm) en bekleed die met bakpapier.
Druk het koekjesmengsel stevig met een lepel aan in de bakvorm. Zet de bakvorm in de koelkast. Als de boter hard wordt, zal de bodem stevig worden.
Verwarm ondertussen de limoncello op een zacht vuur (niet koken) en los de suiker erin op.
Laat de gelatine enkele minuten weken in koud water, wring ze uit en laat oplossen in de limoncello.
Laat het limoncellomengsel een beetje afspoelen en meng de (half)volle kaas en zure room eronder. Klop de volle room op tot de dikte van yoghurt en meng erbij. Spatel er als laatste de stijfgeklopte eiwitten onder.
Giet het mengsel in de bakvorm. Na 2 à 3 uur in de koelkast is de taart opgesteven.
Werk af met wat extra fijngehakte pistachenootjes en een blaadje verse munt.
Weetje: “Het receptje heb ik gekregen van mijn liefste oma. Zij heeft mij de kneepjes van het vak al vroeg geleerd.”
Deze recepten vind je ook terug in NINA-magazine bij de HLN-weekendkrant van zaterdag 7 mei 2022.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
PREMIUM
Studies tonen antidepressief effect van saffraan: hoe kan je het gebruiken om je beter in je vel te voelen?
Heel wat exotische keukens gebruiken saffraan om gerechten als risotto of biryani hun typische smaak en kleur te geven. Maar ook de traditionele geneeskunde gebruikt het, want extracten van het ‘rode goud’ zouden een verschil maken bij milde tot matige depressies. Hoe groot is dat effect? Hoeveel saffraan moet je dan eten? En zou het een volwaardig alternatief voor antidepressiva kunnen zijn? Professor farmaceutische wetenschappen Dr. Luc Pieters (UAntwerpen) licht toe. “Om een goede werking te garanderen, moet saffraan bepaalde stoffen bevatten.” -
PREMIUM
Nieuw gehypet middeltje om af te vallen kost 5 euro bij Kruidvat: hoe nuttig is water met toegevoegde elektrolyten?
Vergeet water met citroen of appelazijn: water met elektrolyten is de nieuwste gezondheidsobsessie van het internet. Het zou het ideale hulpmiddeltje zijn om af te vallen, maar ook om spierherstel na het sporten te bevorderen. Wat zijn elektrolyten precies en wat doen ze met je lichaam? Sportdiëtist Tom Vandenbussche geeft advies. “Mensen met nierproblemen of een instabiele bloeddruk moeten opletten.” -
-
PREMIUM
Moet je oude bieren écht weggieten zoals in ‘Alles mag weg’? Biersommelier legt uit welke bieren lang goed blijven
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
Granola lijkt gezond, maar niet élke variant is de beste keuze. Vaak zit zelfs een product met NutriScore A vol verborgen suikers, zegt diëtiste Sanna Mouha. Ze proeft 10 granola’s uit de supermarkt, geeft een 5/10 en bekroont drie opties die je wél met een gerust hart kan kopen met 9/10. “Per portie krijg je hier evenveel vezels als in twee sneetjes bruin brood.” -
PREMIUM
Zo maak je de lekkerste vol-au-vent volgens Piet Huysentruyt: “Voor de balletjes is dit soort gehakt de beste keuze”
Vol-au-vent is een klassieker in elke Vlaamse huiskamer en op restaurant, maar hoe maak je die thuis zelf goed klaar? Hoe zorg je ervoor dat je saus niet schift? En welke soorten vlees gebruik je best? HLN-chef Piet Huysentruyt deelt zijn essentiële tips en noemt de 3 meest gemaakte fouten, zodat jouw koninginnenhapje niet meer kan mislukken. “Als je zo’n kip gebruikt, krijg je taai vlees.” -
Waarom een boterham met kaas (g)een goed idee is
-
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
-
Livios
Is een architect verplicht als je je woning wil renoveren?
Bij nieuwbouw is het vanzelfsprekend dat je een architect inschakelt, maar hoe zit dat bij een renovatieproject? Moet je daar ook verplicht ééntje onder de arm nemen? Of zijn er uitzonderingen? Bouwsite Livios geeft uitleg. -
vtwonen
Met deze tips blijft je basilicumplant voortaan wél in leven
De basilicumplant: onmisbaar als je van Italiaans eten houdt én een groene sfeermaker op het keukenblad. Tenminste… voor zolang het duurt. Want zo’n plant in leven houden blijkt niet altijd even gemakkelijk. Daarom doet vtwonen.be je hieronder vijf toptips cadeau. -
“Dit ruikt naar een Happy Meal”: McDonald's plaatst reclameborden met typische geur