Wie in Oost-Vlaanderen betrapt wordt op gsm'en achter het stuur, is rijbewijs kwijt

Na het parket van Halle-Vilvoorde beslist ook dat van Oost-Vlaanderen om gsm'en achter het stuur zwaarder te bestraffen. Wie dat doet, is zijn rijbewijs kwijt voor 8 dagen. De afgelopen jaren is het gebruik van de gsm tijdens het rijden namelijk sterk gestegen, en daardoor ook het aantal doden en gewonden in het verkeer. 

Momenteel is de Vlaamse Stichting Verkeerskunde een nieuwe campagne gestart om bestuurders ervan te overtuigen hun gsm niet te gebruiken achter het stuur. 

Het parket van Oost-Vlaanderen doet mee aan de actie. "Wie een mobiel apparaat gebruikt tijdens het rijden, zonder houder, verliest zijn rijbewijs onmiddellijk voor 8 dagen", klinkt het daar. Dat is een zwaardere straf dan de boete van 174 euro die je kan krijgen als je tijdens het rijden je gsm gebruikt terwijl die niet in een houder zit. Daarmee volgt het parket het voorbeeld van de collega's van het parket Halle-Vilvoorde in Vlaams-Brabant. 

8 procent dodelijke ongevallen door gsm achter stuur

De laatste jaren is het gebruik van mobiele toestellen tijdens het rijden serieus toegenomen. Uit een Europese enquête blijkt dat één op de vier Belgische bestuurders berichten leest of verstuurt tijdens het rijden en dat één op de zes nog steeds niet handenvrij belt achter het stuur. Afleiding door gsm- of smartphonegebruik is daarom een belangrijke oorzaak van ongevallen in het verkeer. 

Volgens Vias Institute houdt 8 procent van de dodelijke ongevallen verband met het gebruik van gsm’s achter het stuur, wat naar schatting zou leiden tot een 50-tal doden en 4.500 gewonden per jaar. Naast de gsm of smartphone zijn er tegenwoordig tal van andere apparaten met een scherm die bestuurders kunnen afleiden en daardoor het risico op ongevallen aanzienlijk kunnen verhogen. Vandaar dat het parket van Oost-Vlaanderen een sterk signaal wil uitzenden. 

Meest gelezen