CD&V-minister Crevits na slechte peiling: "De goeie zaken blijven niet kleven aan onze partij"

Vlaams minister van Werk Hilde Crevits had een voorgevoel: de peiling uit De Stemming - het onderzoek in opdracht van VRT NWS en De Standaard - zou slecht uitdraaien voor haar partij, CD&V. Dat gebeurde ook. Nu reageert ze voor het eerst. Het probleem volgens haar? CD&V kan haar verhaal niet in de markt zetten. "De goeie dingen blijven niet kleven aan ons." 

Crevits reageerde tot nog toe via social media. Dat de partij staat voor verantwoordelijkheid, tweette ze. Of dat het straks weer beter wordt.

In "De ochtend" op Radio 1 reageerde ze voor het eerst uitgebreider. Als CD&V het niet goed doet, zo zei ze daar, komt dat omdat CD&V er niet in slaagt haar verhaal in de markt te zetten. Opvallend: CD&V-minister Annelies Verlinden - op dit moment het populairste CD&V-boegbeeld- kwam dit weekend "De zevende dag" met exact hetzelfde verhaal.

"De goeie dingen die beslist worden, blijven te weinig aan ons kleven", zei Crevits. Dat CD&V er niet langer in slaagt eigenaar te zijn van een thema, zo blijkt uit de peiling, vindt ze een groot probleem.

Beluister hier het gesprek in "De ochtend" op Radio 1:

Pluim op de hoed

Ze geeft het voorbeeld van de btw-verlaging op energie. Volgens haar is dat een CD&V-idee: het was minister van Financiën Vincent Van Peteghem die er federaal zijn volle gewicht achter gooide. "Het is echt van belang dat we duidelijk maken hoe we het verschil maken in de twee regeringen."

Want wat gebeurde er in de praktijk? Gisteren communiceerde Open VLD-voorzitter Egbert Lachaert - en niet CD&V - dat die btw-verlaging verlengd wordt. Die pluim gaat nu op de hoed van Open VLD - die trouwens ook erbarmelijk presteerde in de peiling, maar wel alle negatieve media-aandacht naar CD&V ziet gaan.

"Een centraal aangestuurd orgaan"

Na de aankondiging van vervroegde voorzittersverkiezingen door Joachim Coens, steunt Crevits Sammy Mahdi. Die gaf zelf ook een interview in De Standaard vandaag. Daarin kondigt hij aan dat de partij "een centraal aangestuurd orgaan moet worden, waar mensen meer met elkaar samenwerken, anders is het over en out."

Als dreigement voor afwijkende stemmen kan dat tellen, al helemaal in een partij die doorgaans als een standenpartij wordt omschreven.

Ook Crevits had tijdens het gesprek op Radio 1 overigens weinig begrip voor dissidente stemmen die anonieme verzuchtingen lanceren in de kranten. "In een café waar ruzie gemaakt wordt, komen geen nieuwe klanten. Je kunt pas scoren als team als alle neuzen in dezelfde richting wijzen." Crevits wil klachten het liefst besproken zien tijdens interne vergaderingen, en niet in de kranten.

Meest gelezen