Penalty of niet? PSV-coach woedend op scheidsrechters na beslissende penalty in minuut 95: “Hij weet niet wat hands is”

PSV beleefde zondag een frustrerende avond. De Eindhovenaars stonden met 0-2 voor op het veld van Feyenoord en leken een uitstekende zaak te doen in de titelstrijd, tot Cyriel Dessers in minuut 86 en minuut 96 tegen scoorde: 2-2. De laatste goal kwam er na een uiterst discutabele strafschop.

Jonas Withouck

PSV-coach Roger Schmidt nam in zijn interview bij ESPN na de wedstrijd geen blad voor de mond. “Contact met de scheidsrechter? Nee, maar dat is ook niet nodig, denk ik. In het moderne voetbal zijn er zes scheidsrechters en ze zijn niet in staat om in de laatste seconden van een erg bepalende wedstrijd een juiste beslissing te nemen. Het is ongelooflijk voor mij.”

De Duitser spreekt ook over eerdere fases, in de topper tegen Ajax. “Als je die punten optelt, dan staan wij nu eerste en Ajax tweede. Fouten gebeuren, dat is normaal in het voetbal. Maar als er een VAR is en je maakt er geen gebruik van om te checken of je juist bent … Het oordeel van de VAR was totaal fout. Ik denk dat hij niet weet wat een handsbal is. Mocht er geen VAR zijn oké, maar nu is die er wel. Als je zo’n beslissing in de laatste seconde van een beslissende wedstrijd om het kampioenschap niet gaat checken … Ik kan dat niet begrijpen.”

PSV kon op twee punten naderen van Ajax, maar blijft nu op vier punten van de leider met nog twee wedstrijden op het programma. Ajax kan de titel al ruiken. Woensdag kunnen de Amsterdammers het in eigen huis afmaken tegen Heerenveen.

Was dit hands of niet? Oordeel zelf:

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

KNVB: scheidsrechter had geen penalty aan Feyenoord moeten geven

De Nederlandse voetbalbond KNVB vindt dat scheidsrechter Serdar Gözübüyük zondag geen strafschop had moeten geven aan Feyenoord in de blessuretijd van de topper tegen PSV. Het moment werd maandag tijdens de evaluatie van het afgelopen speelweekend besproken in Zeist.

“Ook wij zijn van mening dat het geen penalty had moeten zijn en dat de VAR had moeten ingrijpen”, zegt een woordvoerder van de KNVB. Waarom dat niet is gebeurd en waarom Gözübüyük niet naar het tv-scherm langs het veld ging om de situatie terug te kijken, blijft onduidelijk. De scheidsrechter weigerde na afloop om opheldering te geven.

Gözübüyük legde de bal aan het einde van de blessuretijd op de stip, nadat een schot van Jens Toornstra op de elleboog van PSV’er Mauro Júnior was beland. Cyriel Dessers schoot vanaf 11 meter de 2-2 binnen, waardoor PSV in de titelstrijd met Ajax op 4 punten van de koploper bleef staan. De Amsterdammers kunnen daardoor woensdag het kampioenschap binnenhalen.

“Sinds de invoering van de VAR is het aantal fouten afgenomen, maar discussie zal altijd blijven”, aldus de KNVB. “Arbitrage blijft mensenwerk en is niet altijd even makkelijk. Het gaat om beslissingen die worden genomen onder grote druk. We blijven proberen om de fouten zoveel mogelijk terug te dringen, maar het is een utopie om te denken dat het altijd 100 procent foutloos kan. We vinden dit heel vervelend voor de betrokkenen en in dit geval PSV. Ook wij balen hiervan.” De KNVB heeft die boodschap ook aan de Eindhovense club gegeven. Trainer Roger Schmidt en zijn spelers waren na afloop woest op de arbitrage.

Aangeboden door onze partners
Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer