Videospeler inladen...

Leraar deelt emotionele getuigenis over gokverslaving: "Met bedrag van mijn schulden kon ik chique auto kopen"

Dat gokreclame mogelijk tegen het einde van het jaar aan banden wordt gelegd, vindt leerkracht Wim Rimaux een goed idee. "Ik heb zeker 10 jaar intensief gegokt", getuigt hij in "Laat". Het begon voor Rimaux allemaal bij het zien van een poster van een gokkantoor, en ook nu - hij is al 3 jaar clean - ervaart hij gokreclame als een enorme trigger.

Voor Rimaux begon het onschuldig, op café met vrienden. "Je hoort wel eens gesprekken over hoeveel anderen gewonnen hebben met gokken in het voetbal. Dat triggerde mij. Op een gegeven moment ben ik een krantenwinkel binnengestapt en zag ik een hele grote poster van een bepaald gokkantoor. Ik dacht: ik ga een keer proberen."

In het begin was het een leuk spelletje, maar na een tijdje had Rimaux geen vat meer op zijn gokgedrag. De opkomst van online real-time wedden (waarbij je live kan gokken terwijl de wedstrijd nog bezig is en bijvoorbeeld kan inzetten op het aantal goals voor de rust) maakte het alleen maar erger. "Je krijgt dan een veel grotere kick terwijl je aan het spelen bent", getuigt Rimaux. 

Ex-gokverslaafde Wim Rimaux vertelt waar het voor hem begon, en hoe het uit de hand liep:

Videospeler inladen...

Ik heb genoeg schulden om een hele chique auto van te kunnen kopen

"Ik stond op en het eerste wat ik deed was mijn telefoon checken om te kijken of ik iets gewonnen had. Hoe waren de resultaten van afgelopen nacht? Tijdens al mijn vrije momenten was ik aan het gokken."

Rimaux is leerkracht, maar heeft ook nog een tweede job. "Eigenlijk ben ik daarmee begonnen om mijn gokverslaving te kunnen financieren, maar de laatste drie jaar doe ik het om van mijn gokschulden af te geraken", vertelt hij. "Ik heb genoeg schulden om een hele chique auto van te kunnen kopen.”

Tijdens al mijn vrije momenten was ik aan het gokken

Dat hij echt een probleem had, besefte Rimaux op het moment dat hij veel geld won en dat binnen het uur allemaal weer kwijt speelde. "Toen ben ik in een waas naar mijn auto gestapt, ik heb mij geparkeerd aan het station en heb gewacht aan de spoorweg op een trein die zou komen. Het geluk bij het ongeluk was dat er een aantal oud-leerlingen in de verte afkwamen. Ze riepen: ‘Ah meester Wim! Hoe is het met jou? Jij was een toffe!’ Ik besefte: wat doe ik hier? Ik heb mij omgedraaid, ben naar huis gegaan en heb huishoudelijke werkjes gedaan." 

Wie met vragen zit over zelfdoding kan terecht op de Zelfmoordlijn, op het gratis nummer 1813, of op zelfmoordlijn1813.be. Nood aan een gesprek? Dan kan u 24/7 terecht bij Tele-Onthaal op het nummer 106. U kan ook chatten via www.tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Wie informatie wil over verslavingen of een luisterend oor zoekt, kan bellen naar 078/ 15 10 20 of online chatten via de site druglijn.be

Bekijk hier de aangrijpende getuigenis van ex-gokverslaafde Wim Rimaux:

Videospeler inladen...

Die avond biechtte Rimaux alles op aan zijn vriendin, die tot dan toe nog van niets wist. Ook zijn collega’s of vrienden wisten van niets. Sindsdien werkt hij aan zijn herstel.

"Het gaat nu op dit moment zeer goed. Ik kom van ver en van diep", getuigt Rimaux. "Elke dag is een nieuwe dag en elke dag zie ik het leven zonniger. Ik ben blij met wat ik tot nu toe al bereikt heb, en dat ik mij gokverslaafde in herstel kan noemen."

Als ex-verslaafde is Rimaux dan ook grote voorstander van het aan banden leggen van gokreclame, zoals minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) voorstelt. "Als je niet in die verslavingsproblematiek zit, kan je zeggen: 'Het is maar reclame'", vertelt Rimaux. "Maar voor ons als verslaafden is het een enorme trigger. Dan wil je terug gaan spelen."

De voetbalwereld vreest dan weer dat een verbod op gokreclame het voetbal financieel pijn zal doen.

Bekijk hier de reactie op het voorstel van Van Quickenborne van CEO van de Pro League Lorin Parys. En hoe komt die reactie binnen bij Rimaux?

Videospeler inladen...

Ook Arne Nilis, zoon van voetbaltrainer Luc Nilis, was jarenlang gokverslaafd. Het begon op zijn 13e met gokken op voetbalwedstrijden. Op zijn 17e werd zijn gokgedrag problematisch. "Voor mij is dat begonnen bij de krantenwinkels. Ik begon daar deel te nemen aan sportweddenschappen. Naarmate ik ouder werd, ging ik ook meer en meer online gokken."

"Het is dan van kwaad naar erger gegaan. Het werd zeer laagdrempelig. Ik moest niet meer naar een casino of een gokkantoor gaan. Maar eigenlijk was ik al een muisklik verwijderd van het gokken. Waardoor ik me ook meer en meer ging isoleren."

Bekijk hieronder de getuigenis van Arne Nilis:

Videospeler inladen...

Zijn verslaving had gevolgen op financieel, emotioneel en relationeel vlak. Dankzij een professionele behandeling kon hij ermee stoppen. Hij is al zes jaar gokvrij.

Nilis is voorstander van een verbod op gokreclame. Hij gaat in tegen de kritiek dat het verbod op gokreclame de sportwereld ernstige financiële klappen zal toebrengen. "In het verleden zeiden ze dat ook van tabaksreclame, dat de sportwereld niet zonder zou kunnen. Uiteindelijk hebben ze ook hun weg gevonden daarin. Ik vind dat maar een flauw excuus." 

Meest gelezen