De twee torens van bouwproject "Stationstuinen" - foto Bontinck Architecture & Engineering

Woontorens van 80 meter hoog aan Sint-Pietersstation in Gent komen er voorlopig niet

Het bouwproject "Stationstuinen" in Gent, waarbij er 2 grote woontorens zouden verschijnen aan het Sint-Pietersstation, komt er voorlopig niet. De Raad voor Vergunningsbetwisting vernietigt de vergunning omdat er geen milieu-effectenrapport is opgesteld. Buurtcomité BuitenSporig reageert tevreden en vraagt overleg met de stad. "We hebben geen nood aan beton maar aan meer groen. " 

Twee hoge woontorens, van 80 meter hoog, komen er voorlopig niet in de omgeving van het Sint-Pietersstation in Gent. Er zijn al bijna 10 jaar plannen om er aan de Koningin Fabiolalaan appartementen te bouwen, maar de vergunning voor het project is vernietigd omdat er geen milieu-effectenrapport is opgesteld. Buurtcomité BuitenSporig verzamelde 40 bezwaarschriften, stapte naar de Raad voor Vergunningsbetwisting en kreeg er gelijk. "Er moet nu een nieuwe vergunning aangevraagd worden én een milieueffectenrapport gemaakt worden", zegt Dirk Van Gijseghem van het comité.  De plannen lopen vertraging op, we vragen overleg met de stad."

"Queen Towers"

De eerste plannen om een woonproject uit de grond te stampen dateren al van 2013. Er was toen sprake van de "Queen Towers" aan het station, met zelfs een toren van 90 meter. De plannen werden nooit uitgevoerd omdat Optima het project zou leiden, de bank ging failliet en ook de vastgoedpoot deed de boeken dicht. Pas in 2018 kwamen er opnieuw plannen op tafel om meer dan 200 appartementent te bouwen op de site vlak bij het Sint-Pietersstation. Een nieuw project, met de naam "Stationstuinen", werd toen gelanceerd, ook daarin twee torens en een hotel. In het complex zou ook een grote binnentuin komen die voor iedereen toegankelijk is. 

Er is meer nood aan groen in deze wijk, zeker ook om de effecten van de klimaatopwarming op te vangen
Dirk Van Gijseghem, buurtcomité BuitenSporig

Buurtcomité BuitenSporig besloot tegen de plannen in te gaan omdat ze niet zouden passen in de wijk. "Er is in de stationsbuurt een groot tekort aan groene plekken en ruimtes. Ze volbouwen met beton is echt niet meer van deze tijd. Daarnaast zijn groene zones ook erg belangrijk om de effecten van de klimaatopwarming op te vangen", klinkt het bij Van Gijseghem. "Ook de schaduw van de grote torens zou tot diep in de wijk vallen. Zeker in de winter is dat voor veel mensen een probleem." 

Het comité vraagt opnieuw overleg bij de stad. Daar was voorlopig niemand bereikbaar voor commentaar. 

Meest gelezen