Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuwsRusland

Werden Russische tv-zenders gehackt tijdens herdenkingsdag? ‘Bloed van dode kinderen aan jullie handen’

Tijdens de Russische uitzending verscheen er even een onverwacht bericht onderaan het scherm.Beeld via REUTERS

Het lijkt erop dat Russische satellietzenders maandag na de militaire parade geviseerd werden door hackers. Kijkers kregen in het menuscherm van verschillende zenders plots een anti-oorlogsboodschap te zien. Dat meldt persbureau Reuters.

“Jullie hebben het bloed van duizenden Oekraïners en honderden dode kinderen aan jullie handen. De TV en de autoriteiten liegen. Nee tegen de oorlog.” De boodschap verscheen vlak na de militaire parade op het Rode Plein, waar president Vladimir Poetin ook een toespraak hield. Rusland viert vandaag de 77ste verjaardag van de overwinning op nazi-Duitsland. 

Hoe de anti-oorlogsslogans op het scherm geraakten is nog niet duidelijk. Volgens het Russische persbureau Interfax verscheen de boodschap achteraf ook nog op enkele kabelzenders. Ook op een nieuwswebsite gecontroleerd door de staat zou er tijdelijk een anti-oorlogsboodschap verschenen zijn, die even snel weer offline werd gehaald.

In het Westen werd voorafgaand de 9-mei-herdenking gespeculeerd dat Poetin Oekraïne officieel de oorlog zou verklaren - momenteel noemt hij het een ‘speciale militaire operatie’ - maar dat heeft hij niet gedaan. Ook een (gedeeltelijke) overwinning uitroepen of zich uitlaten over het verdere verloop van het conflict vermeed Poetin, net als enige verwijzing naar de gebieden die Rusland al veroverd heeft, zoals Marioepol. Poetin zei dat het belangrijk is om tegen het nazisme te blijven strijden, maar dat het ook van belang is “om alles te doen om de verschrikkingen van een wereldoorlog te voorkomen”.

Lees ook

Poetin hield vorige week een raketsimulatie in Kaliningrad. Die plek koos hij niet zomaar

Volg alle belangrijke ontwikkelingen over de oorlog in Oekraïne in onze liveblog.