©  BELGA

Op proces Aquino loopt spanning tussen beschuldigen op: “Hij gaat mijn vrouw en kinderen vermoorden. Dat horen jullie toch?”

“Mijnheer de voorzitter, ik voel me bedreigd door mijn neef. Hij gaat mijn vrouw en kinderen vermoorden. Dat hebben jullie toch net gehoord?” Op het assisenproces over de dood van drugbaron Silvio Aquino in Tongeren, loopt de spanning in de zaal niet alleen op tussen de kidnappers en de familie Aquino. Ook tussen de beschuldigden onderling, zakt de temperatuur onder het nulpunt.

Cedric Lagast

Waarom is Silvio Aquino op 27 augustus 2015 doodgeschoten in Opglabbeek? En wie haalde de trekker over? Dat was bijna zeven jaar lang een groot vraagteken. De vier opgepakte verdachten, allemaal lid van een Bosnische Roma-clan die door Europa rondzwerven, hielden jarenlang de lippen stijf op elkaar. Tot het gerecht in de zomer van 2021 de Bosniër Dragisa Hamidovic (43) arresteerde aan de Spaanse kust en de man prompt begon te praten.

Het aanvankelijke plan was om Aquino te ontvoeren en om te ruilen voor losgeld, zo onthulde hij. Dat liep fout omdat Aquino het pistool van Dragisa kon afpakken, en hij daarmee één van de ontvoerders doodschoot. Volgens Dragisa hebben zijn broer Sandro Hamidovic (52) en zijn neef Nebusha Pavlovic (36) daarna Aquino doodgeschoten, uit wraak.

Die laatste, zijn neef Nebusha, kwam maandagochtend in de assisenzaal het tegenovergestelde vertellen. Ze zouden Aquino niet kidnappen om losgeld van de familie te eisen. Ze wilden hem onderscheppen, zodat Aquino hen kon binnenlaten in zijn villa waar ze voor 500.000 euro aan goud en juwelen in de kluis zouden vinden. En niet híj was de tweede schutter die samen met Sandro op Aquino had geschoten in Opglabbeek. Maar wel zijn neef Dragisa, de klikspaan.

Nebusha Pavlovic: “Er waren op dat moment maar twee mensen bij Aquino. Mijn stiefvader Sandro, en Dragisa. Ik zat in de auto.”

Voorzitter Jo Daenen: “Waarom zegt Dragisa dan, dat jij schoot?”

Pavlovic: (Monkelend) “Misschien omdat zijn vrouw een oogje op mij heeft? Kijk, waarom zeg ik dat. In het verleden gingen zijn vrouw en ik samen portefeuilles stelen. We deden dat altijd samen.”

In die laatste uitspraak zag Dragisa Hamidovic een onverholen bedreiging aan zijn gezin. Na de getuigenis van Pavlovic sprong hij recht. “Nebusha zegt hier dat hij mijn vrouw en kinderen zal afmaken. Dat horen jullie toch? Hij vindt dat ik de familie verraden heb. Hij kent mijn vrouw helemaal niet. Als hij zegt dat hij met mijn vrouw op stap ging, dan zegt hij eigenlijk: “Ik weet wie uw vrouw is. Pas maar op.” Zo begrijp ik dat.”

De advocaten van Sandro Hamidovic en Nebusha Pavlovic steigerden. “Hoezo een bedreiging? Is er iets achteraan (In de cellen, red.) gezegd misschien? Dit is sfeerschepping”, aldus Nadia Lorenzetti, advocate van Pavlovic.

Dimitri de Béco, advocaat van Sandro Hamidovic: “Kunnen we noteren dat hij zich bedreigd voelt?”

Misschien dat Sandro Hamidovic, de leider van het vijfkoppige commando, uitsluitsel kan geven over wie op Aquino vuurde. Hij wordt maandagnamiddag ondervraagd door de voorzitter.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER