Coleen Rooney (in het rood gekleed) en Rebekah Vardy (met witte shirt) in 2016
2016 Jean Catuffe

Engelse voetballersvrouwen vechten deze week "War of the WAGs" uit voor de rechter

De Britse media lopen zich warm voor de "War of the WAGs", de oorlog tussen twee bekende voetballersvrouwen. Want morgen begint het proces tussen Coleen Rooney en Rebekah Vardy. De twee zijn al meer dan twee jaar in een stevige ruzie verwikkeld. Een terug- én vooruitblik op het proces dat begon na een onderzoek op Instagram door "Wagatha Christie".

Voetbal wordt door sommigen wel eens de belangrijkste bijzaak van het leven genoemd. Voor het Hooggerechtshof van Londen dient deze week een bijzaak van de bijzaak: de rechtszaak tussen Coleen Rooney (vrouw van ex-topvoetballer Wayne Rooney) en Rebekah Vardy (echtgenote van Leicester City-spits Jamie Vardy). 

De twee WAGs, zoals “Wives And Girlfriends” (vrouwen en vriendinnen) van bekende voetballers door de Britse roddelpers worden genoemd, vechten al drie jaar lang een strijd uit over lekken naar diezelfde pers. Een slang dus die in haar eigen staart bijt, want de tabloids en bij uitbreiding de hele Britse pers, smullen er al jaren van.

De "war of the WAGs"? Xavier Taveirne schetst het smeuig verhaal dat zich afspeelt in de wereld van de voetbalvrouwen in "Journaal laat":

Videospeler inladen...

Correspondent Lia van Bekhoven blikt in "De wereld vandaag" op Radio 1 vooruit op het proces:

Voor het begin van de catfight tussen deze twee bekende voetballerseega’s moeten we teruggaan naar 9 oktober 2019. Voor die datum waren La Rooney en Vardy jaren lang poeslief voor elkaar. Maar de stemming slaat plots om wanneer Coleen Rooney op Twitter een zware beschuldiging uit aan het adres van Rebekah Vardy. 

Rooney beschuldigt Vardy ervan dat ze drie private Instagram-berichten van haar gelekt heeft naar The Sun, dé Britse roddelkrant. Rooney blijkt hiervoor niet over één nacht ijs te zijn gegaan, maar heeft naar eigen zeggen hard bewijsmateriaal verzameld om haar zaak tegen Vardy hard te maken.

Coleen en Wayne Rooney
2022 David M. Benett

Omdat ze een vermoeden heeft wie de privéberichten had gelekt, bedenkt Rooney een sluwe manier om het lek in de val te lokken: ze blokkeert iedereen die haar privé volgde op Instagram, op één account na, namelijk die van Rebekah Vardy. 

Vervolgens verzint Rooney een aantal "prikkelende" verhalen en hield in de gaten of die ook door The Sun werden opgepikt. Zo zou het nieuwe stulpje van de Rooneys onder water zijn gelopen en zou Coleen naar Mexico getrokken zijn om door embryo-selectie eindelijk zwanger te worden van een meisje (de Rooneys waren voorheen al gezegend met vier zonen). En jawel: The Sun brengt de bewuste verhalen. Rooney's conclusie? Het Instagram-account van Rebekah Vardy is hét lek.

Door dit speurwerk wordt Rooney al snel bedacht met een toepasselijke bijnaam: WAGatha Christie, een samentrekking van WAG en de bekende Britse misdaadschrijfster Agatha Christie.

Rebekah Vardy laat deze aantijging niet over haar kant gaan. Op dezelfde dag nog trekt ze een verdedigingslinie op en voert ze aan dat doorheen de jaren verschillende mensen toegang hebben gehad tot haar Instagram-account. 

“Ik wil niet grappig doen, maar ik heb het geld niet nodig. Wat zou ik erbij te winnen hebben als ik verhalen over jou zou verkopen”, pareert Vardy de aanval op Instagram.

Vardy spaart ook daarna de roe niet en gaat in de tegenaanval: op 12 juni 2020 spant ze een rechtszaak aan tegen Coleen Rooney wegens smaad. Een lange weg langs de rechtbanken volgt. Wie geïnteresseerd is in de volledige rechtsgang, kan het verslag lezen in dit document.

Lang verhaal kort: bemiddelingspogingen halen niets uit, alles opgeteld lopen de kosten op in de richting van een miljoen pond en de zaak dient deze week in eerste aanleg bij het Hooggerechtshof in Londen. Het proces begint morgen en zal zes dagen duren.

Jamie en Rebekah Vardy
Represented by ZUMA Press, Inc.

Tijdens hoorzittingen werd de afgelopen tijd nog een derde vrouw bij het gevecht betrokken: Caroline Watt, de voormalige PR-agent van Rebekah Vardy. De advocaten van Coleen Rooney houden haar namelijk verantwoordelijk voor de lekken naar The Sun. Intussen wijzen ook de advocaten van Vardy in haar richting.

Voor de vermoedelijke betrokkenheid van Watt moeten we teruggaan naar januari 2019. Via Whatsapp speelt Rebekah Vardy dan een roddel door over de voetballer Danny Drinkwater, een ex-ploeggenoot van haar man. Rebekah Vardy laat aan Caroline Watt weten dat Drinkwater is opgepakt omdat hij dronken zijn auto in de prak heeft gereden en dat er nog twee vrouwen in de auto zaten, die beiden in het ziekenhuis moesten worden opgenomen.

En, zo zou Vardy eraan toegevoegd hebben: “Ik wil hiervoor betaald worden.” Watt stuurde het verhaal vervolgens door naar journalist Andy Halls van The Sun. Hij antwoordde echter meteen dat zijn krant al op de hoogte was, via een politielek. 

De conversatie via Watt wordt tijdens het proces tussen Rooney en Vardy aangevoerd tégen Vardy, maar hard bewijs is er niet: kort nadat de rechtbank had gevraagd om de telefoon van Watt te doorzoeken, is het toestel tijdens een boottochtje voor de Britse kust in de Noordzee gevallen. 

Er wordt dus in de richting van Watt gekeken als lek naar The Sun, maar hard bewijsmateriaal is er niet. Watt zal wegens ziekte zelf niet aanwezig zijn op het proces.  Wie wel aanwezig zal zijn, is Wayne Rooney himself. De oud-voetballer zou volgens de Britse nieuwswebsite MailOnline onder eed getuigen én bewijs leveren.

Podcastreeks

Niet alleen de Britse tabloids smullen van de "War of the WAGs"; ook serieuze Britse media volgen de zaak met argusorgen. Zo maakt de Britse omroep BBC een podcastreeks waarin de zaak wordt uitgelegd en opgevolgd: "It's... Wagatha Christie".

Meest gelezen