© TP

Dominiek redde chauffeur uit brandende truck op E314 in Genk: “We sloegen de ruit aan diggelen, net op tijd”

Genk -

Een vrachtwagen is maandag in volle avondspits uitgebrand op de E314 is ter hoogte van Genk-Centrum. De chauffeur kon ternauwernood uit de cabine worden gered door een Roemeen en een Maasmechelaar. De chauffeur uit As raakte zwaargewond.

Maandag rond 17.30 uur kwam de eerste melding binnen bij de hulpdiensten over een zwaar ongeval op de E314 in Genk tussen afrit 31 en 32 richting Maasmechelen. “Er was al een poosje een harmonicafile op de E314”, zegt Marco Koziel, één van de getuigen. “Het ene moment kon je optrekken en het ander moest je weer afremmen tot je bijna stilstond. Zo gebeurde het ongeval. Er was nog één auto tussen ons en de betrokken vrachtwagens. Gelukkig konden we op tijd remmen.”

Bij twee vrachtwagens lukte dat niet. Volgens getuigen had de bestuurder van de voorste vrachtwagen wel op tijd geremd, maar kon de vrachtwagen achter hem een aanrijding niet meer vermijden. Als laatste van de drie knalde een vrachtwagen van bouwbedrijf Verheyen uit Maasmechelen op het voertuig voor hem.

Redder

“Het was echt een klap”, zegt Dominiek Fluder die voor zijn werkgever Dalemans op weg was naar Maasmechelen. “En meteen daarop ontstond er brand in de cabine van de laatste vrachtwagen. Ik ben zo snel als ik kon naar die vrachtwagen toegerend om te kijken of ik kon helpen. Ook een Roemeense bestuurder kwam toegelopen. We zagen dat de chauffeur van Verheyen klem zat, maar we kregen de deur van zijn cabine niet open. De Roemeense vrachtwagenbestuurder liep dan snel naar zijn vrachtwagen om een ijzeren staaf te halen. Daarmee sloegen we de ruit aan diggelen. Op dat ogenblik was het vuur al tot in de cabine geraakt. De bestuurder had verschrikkelijk veel pijn. Hij schreeuwde het uit. Maar we konden niet anders dan hem eruit trekken. Hadden we dat niet gedaan, dan zou hij het niet overleefd hebben. Niet veel later stond heel de cabine in de fik en sloeg het vuur ook over naar de andere vrachtwagen.”

Redder Dominiek Fluder ©  cn

Heldendaad

Sarah Münks en haar twee kinderen reden niet ver van de betrokken vrachtwagens. “Dat was inderdaad schrikken”, zegt Münks. “We zagen dat het aan branden was en ik bracht meteen mijn kinderen in veiligheid. Ik zag hoe die twee mannen de chauffeur uit zijn brandende cabine haalden en hem in veiligheid brachten. Dat was een echte heldendaad.”

De bestuurder van de laatste vrachtwagen werd met zware maar niet levensbedreigende verwondingen naar campus Sint Jan van het Ziekenhuis Oost Limburg gebracht. “Ook de bestuurder van de tweede vrachtwagen - een Fransman - was gewond aan zijn hoofd”, gaat Fluder verder. “Maar veel minder ernstig. Hij kon nog rondlopen.”

Het ongeval veroorzaakte enkele uren kilometerslange file. Niet alleen op de snelweg maar ook op de wegen die gebruikt werden om het verkeer om te leiden. Om een duidelijk overzicht te behouden werd een federale politiehelikopter ingezet. Pas maandagavond laat waren alle problemen opgelost. cn

De vrachtwagen transporteerde bakstenen. ©   112MeldingenLimburg

De rookpluim was tot ver in de omgeving te zien. ©  ToPa

De vrachtwagen is volledig uitgebrand. De brandweer is momenteel nog aan het nablussen. ©  ToPa

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer