Alexander Dumarey

Blaarmeersen in Gent deze zomer betalend voor niet-inwoners, ID-check om strandzone in te mogen 

Niet-Gentenaars die bij mooi weer willen afzakken naar recreatiedomein Blaarmeersen zullen daar deze lente en zomer voor moeten betalen. "We hanteren een voorrangsregel om het aangenaam te houden en de veiligheid te kunnen garanderen." Bezoekers zullen aan één in- en uitgang gecontroleerd worden.  Er zijn extra stewards voorzien om alles vlot te laten verlopen. 

De Blaarmeersen in Gent zijn een geliefde plek bij inwoners én mensen van buiten de stad om bij mooi weer van zon én strand te genieten zonder naar de zee te trekken. De voorbije twee zomers trok de strandzone ook verschillende keren amokmakers aan die er voor vechtpartijen zorgden. De stad nam toen verschillende maatregelen, maar wil nu met een preventieve aanpak komen om het probleem deze lente en zomer te voorkomen. 

Iedereen moet zich veilig kunnen voelen in de Blaarmeersen en een aangename namiddag kunnen beleven

schepen Sofie Bracke (Open VLD)

Er komen striktere toegangscontroles. En, een bezoek wordt betalend voor niet-Gentenaars, uitgezonderd kinderen onder 12 jaar, studenten en mensen met de juiste verblijfsdocumenten (zoals bijvoorbeeld Oekraïense vluchtelingen). Toegangstickets kunnen online of ter plaatste aangekocht worden. Een eenmalig bezoek kost 4 euro, een seizoensabonnement 20 euro. Gezinnen kunnen een abonnement kopen voor 60 euro. 

Afgesloten strandzone en ID-controle

De stad Gent voorziet een afgesloten strandzone in de Blaarmeersen die betreden zal kunnen worden na een identiteitscontrole. "We bakenen de zone tijdelijk, tot september, af met hekken", zegt schepen Sofie Bracke (Open VLD). "We voorzien één in- en uitgang waar we kunnen screenen wie er binnenkomt en buitengaat." Er zal ook af en toe een controle gebeuren van de bagage die bezoekers bij zich hebben. De stad voorziet aan de ingang en op het strand sfeerbeheerders en indien nodig ook bewakingsagenten die de rust helpen te bewaken. 

"Voorrang voor Gentenaars"

Vorige zomer voerde de stad al een voorrangsregel in voor inwoners van Oost-Vlaanderen als proefproject. Die konden de Blaarmeersen gratis in zonder reserveringskosten, mensen van buiten de provincie moesten 5 euro neertellen. De stad voerde de maatregel in om amokmakers te weren die uit Brussel of andere provincies zouden komen. Het bestaande proefproject wordt nu dus verder vernauwd tot Gentenaars. "Dat heeft een juridische reden", verklaart Bracke. 

Geen camera's, geen reservatie

De stad bergt bepaalde maatregelen die de voorbije jaren werden genomen opnieuw op. Zo komen er geen camera's en moet er deze zomer niet gereserveerd worden. Als er toch problemen zouden ontstaan dan kan het onlinereservatiesysteem wel snel geïnstalleerd worden. De stad richt ook een participatiegroep op om de aanpak te evalueren.

De regels gaan in vanaf 25 mei en blijven van kracht tot 31 augustus. In de zomer gelden ze doorlopend, daarbuiten enkel op woensdag en op weekend- en feestdagen. 

Meest gelezen