Fabrikant van Sportlife en King-muntjes wil vestiging in Turnhout sluiten: 115 banen bedreigd

Het Zweedse snoepbedrijf Cloetta wil zijn vestiging in Turnhout sluiten. Dat blijkt uit een mededeling van het bedrijf. De vakbonden zijn niet op de hoogte gebracht van dat plan. Cloetta wil twee vestigingen in Nederland en één in België sluiten. Tegelijkertijd wil het in Nederland een volledig nieuwe fabriek bouwen.

Cloetta, bekend van merken als Sportlife-kauwgom en King pepermunt, wil in totaal drie vestigingen, twee in Nederland en één in België (Turnhout) sluiten, aldus het bedrijf. Tegelijkertijd wil het in Nederland een volledig nieuwe fabriek gaan bouwen om daar de productie uit de drie filialen samen te brengen.

In de drie vestigingen samen werken 350 mensen. Het merendeel zou in de nieuwe vestiging aan de slag kunnen, verzekert Cloetta. Waar die precies in Nederland komt, zegt het bedrijf niet. In Turnhout werken 115 mensen en worden snoepjes van het merk Red Band geproduceerd. 

Beluister hieronder de reactie van vakbondsman Jeffrey Goossens van het ACV bij Radio 2.

Bij Cloetta in Turnhout zijn ze naar eigen zeggen niet op de hoogte gebracht. De mededeling staat enkel op de website van het Zweedse bedrijf, er is geen aankondiging geweest in een ondernemingsraad.

"Ik val van mijn stoel, we weten hier van niks", zegt Jeffrey Goossens van ACV Voeding en Diensten. "Vrijdag is er nog een personeelsfeest geweest. Dit is een grove schending van de wet-Renault. Schandalig." De wet-Renault verplicht bedrijven om bij ontslagen de vakbonden en het personeel te informeren en te consulteren.

Intussen heeft het bedrijf toch een ondernemingsraad aangekondigd. De vakbonden overwegen acties.

Beluister hier de reacties van de ontgoochelde werknemers van Cloetta in Turnhout.

Meest gelezen