Zeker 41 gevangenen omgekomen en meer dan 200 ontsnapt bij rellen in gevangenis Ecuador

In Ecuador zijn bij rellen tussen rivaliserende bendes in de gevangenis zeker 41 doden gevallen. Meer dan 200 gevangenen konden in de chaos ontsnappen, ongeveer de helft daarvan is intussen opnieuw opgepakt. In het Zuid-Amerikaanse land komen gevangenisrellen wel vaker voor.

De rellen braken uit in de Bellavista-gevangenis in Santa Domingo de los Tsachilas, zo'n 80 kilometer ten westen van de hoofdstad Quito. Volgens de autoriteiten was de aanleiding een bendeleider die werd overgeplaatst.

Bij het geweld kwamen meer dan 40 mensen om het leven. De procureur-generaal spreekt op Twitter van 43 overleden arrestanten, de minister van Binnenlandse Zaken Patricio Carrillo houdt het op 41 doden op een persconferentie. De meeste slachtoffers zijn door messteken omgebracht.

"13 mensen zijn opgenomen in het ziekenhuis, van wie verschillende ernstig gewond zijn, het is mogelijk dat het aantal (sterfgevallen, red.) zal toenemen", voegt Carrillo nog toe.

AFP or licensors

In de chaos wisten zo'n 220 gevangenen te ontsnappen. 112 van hen zouden volgens de politie opnieuw opgepakt zijn. Met een capaciteit van 1.200 plaatsen biedt de Bellavista-gevangenis momenteel onderdak aan 1.700 gevangenen. 

In het Zuid-Amerikaanse land komen gevangenisrellen wel vaker voor. Volgens de overheid ontstaat het geweld omdat verschillende bendes controle willen krijgen over de drugshandel. Vorig jaar zijn bij gevechten in totaal 321 gevangenen gedood. De Ecuadoraanse gevangenissen zijn ook chronisch overbevolkt.

Meest gelezen