2021 AP

Kans op snellere opwarming van de aarde neemt toe: mogelijk nog voor 2027 al 1,5 graad warmer

De kans wordt steeds groter dat de aarde nog voor 2027 al 1,5 graad warmer zal zijn. Dat blijkt uit een klimaatupdate van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Volgens hen bedraagt die kans nu 48 procent, terwijl men er de afgelopen jaren nog van uit ging dat die kans klein was.  Bovendien is de kans volgens dat rapport ook groot dat binnen dit en vier jaar opnieuw een warmste jaar ooit gemeten wordt. 

In een nieuwe klimaatupdate waarschuwt de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO) dat de aarde nog sneller kan opwarmen dan eerst gedacht. De WMO is een koepelorganisatie van de Verenigde Naties, gespecialiseerd in weer, klimaat en water. In hun nieuwste rapport staat dat de kans nu 48 procent bedraagt dat de Aarde nog voor het jaar 2027 1,5 graad warmer zal zijn, terwijl men er de voorgaande jaren steeds vanuitging dat die kans klein was.

Die opwarming van 1,5 graad is een belangrijke grens. In 2015 spraken de wereldleiders in het Klimaatakkoord van Parijs af dat de opwarming van onze planeet beperkt moet blijven tot 2 graden ten opzichte van voor het industriële tijdperk, en bij voorkeurs zelfs tot 1,5 graad. Een warmere Aarde zorgt namelijk voor grote problemen, zoals een stijgende zeespiegel, smeltende gletsjers en extremer weer. 

Grotere kans op klimaatschade

Dat 1,5 graad is vastgesteld als grens is dus geen willekeurige statistiek, benadrukt secretaris-generaal Petteri Taalas van de WMO. "Het is eerder een indicator van het punt waarop klimaateffecten steeds schadelijker zullen worden voor mensen en zelfs de hele planeet."

Een opwarming van 1,5 graad is een indicator van het punt waarop klimaateffecten steeds schadelijker worden

In februari stelde het VN-klimaatpanel IPCC in een rapport dat ook een tijdelijke opwarming van de Aarde boven 1,5 graden voor ernstige risico's kan zorgen. "Afhankelijk van de omvang en de duur van de overschrijding kan ze zorgen voor effecten waarbij weer extra broeikasgassen vrijkomen." Zo kan de opwarming leiden tot meer natuurbranden, bomen die doodgaan door de hitte of smeltend permafrost. "Sommige van die effecten zijn onomkeerbaar", aldus de klimaatwetenschappers.

Volgens de WMO is de kans overigens ook groot dat de komende jaren opnieuw hitterecords sneuvelen. De kans dat binnen dit en vier jaar opnieuw een warmste jaar ooit gemeten wordt, bedraagt 93 procent. Voorlopig heeft het jaar 2016 dat record in handen. 

Meest gelezen