Direct naar artikelinhoud
NieuwsBinnenland

Nieuwbouwappartementen in Sint-Truiden moeten na 7 jaar worden afgebroken door houtrot: architect en aannemer verantwoordelijk

Het gebouw werd vorig jaar onbewoonbaar verklaard.Beeld Mine Dalemans

Het grote appartementencomplex Platanus in Sint-Truiden, dat vorig jaar onbewoonbaar werd verklaard nadat er houtrot in de structuur van het gebouw werd ontdekt, moet worden afgebroken. Volgens een gerechtsdeskundige zijn zowel de architect als de aannemer verantwoordelijk, en moeten ze elk 2,7 miljoen euro ophoesten voor de afbraak en heropbouw. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag.

en

De bewoners van de 26 appartementen moesten in juli vorig jaar hun woningen verlaten toen bleek dat hun nieuwbouwappartementen door en door rot waren en de stabiliteit van het gebouw niet langer gegarandeerd kon worden. Het gebouw is opgetrokken in houtmassiefbouw waarvoor CLT-planken zijn gebruikt. Die lagen tijdens de bouwwerken onafgedekt in weer en wind in openlucht, waardoor ze toen al begonnen te rotten. In de jaren daarna doken de eerste gebreken op, zoals lekkende plafonds en instabiele terrassen.

Na een maandenlang onderzoek is een gerechtsdeskundige nu tot de conclusie gekomen dat er geen andere oplossing is dan het gebouw zo goed als volledig af te breken, meldt Het Belang van Limburg. Enkel de trappenhallen en de kelder zouden mogelijk kunnen blijven staan, de rest moet opnieuw opgebouwd worden. Het gebouw herstellen zou praktisch onmogelijk en bovendien ook veel te duur zijn.

De aannemer en de architect, die een koppel vormen, zijn elk voor 2,7 miljoen euro verantwoordelijk. Of zij dat bedrag ooit zullen kunnen betalen, is voorlopig wel nog een open vraag. Het verslag van de gerechtsdeskundige moet nu naar de rechtbank, dat het moet bekrachtigen. 

Nieuwbouwappartementen in Sint-Truiden moeten na 7 jaar worden afgebroken door houtrot: architect en aannemer verantwoordelijk
Beeld Mine Dalemans