Versoepeling van wachtperiode voor bloeddonatie door homo’s

Themabeeld ©  dvh

Vanaf 1 juli 2023 zullen homomannen bloed kunnen geven na een uitsluitingsperiode van 4 maanden in plaats van de huidige 12 maanden. De Kamercommissie Gezondheid heeft daarvoor dinsdag een socialistisch wetsvoorstel goedgekeurd. De tekst kreeg de steun van de meerderheidspartijen en PVDA. N-VA en Vlaams Belang onthielden zich. Het voorstel moet ook nog groen licht krijgen van de plenaire vergadering.

jvh
Bron: BELGA

Mannen die seks hebben met mannen (MSM) mochten jarenlang geen bloed geven. Dat moest het risico verkleinen dat patiënten besmet zouden raken met bloedoverdraagbare infectieziekten, met HIV wellicht als de meest bekende. In 2017 kwam er een versoepeling. Homomannen mogen sinds die wetswijziging bloed geven na een wachtperiode van 12 maanden. Met andere woorden: ze mogen een jaar lang geen seks hebben.

De homogemeenschap vindt die uitsluitingsgrond al jaren discriminerend. Een aantal partijen wilde vandaag verder gaan en die wachtperiode afschaffen. Hervé Rigot (PS), de hoofdindiener van het wetsvoorstel, wees er op dat niet alle adviezen eensluidend positief waren en dat daarom werd gekozen voor een stapsgewijze aanpak, waarbij de periode wordt ingekort tot vier maanden.

Volgens hem wordt op deze manier een discriminatie verder uit de wereld geholpen en kan de ruimere toegang tot bloeddonatie helpen het tekort aan bloedreserves aan te vullen, maar blijft de veiligheid van de patiënt verzekerd.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen