Minister Meryame Kitir

Israël weigert bezoek van minister Kitir aan Gazastrook

Israël laat niet toe dat onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) de Gazastrook bezoekt. Kitir wilde daar morgen een door België gesteund project opzoeken, maar volgens haar woordvoerder hebben de Israëlische autoriteiten laten verstaan dat ze op dit moment geen politieke bezoeken toelaten in Gaza. Maar wat ook kan hebben meegespeeld, is dat Kitir ervoor gekozen heeft om alleen Palestijnse gebieden te bezoeken, vertelt VRT NWS-journalist Jens Franssen, die de reis van Kitir volgt.

Dat minister van Ontwikkelingssamenwerking Meryame Kitir (Vooruit) een bezoek brengt aan de Palestijnse gebieden ligt voor de hand. Palestina is één van de veertien partnerlanden die België al meer dan twintig jaar structureel ondersteunt. Door de strenge covidregels in Israël was een bezoek tot voor kort praktisch ook niet echt haalbaar. 

In de Palestijnse Gazastrook zou Kitir een project rond sanering van afval bezoeken, waarvoor ons land samenwerkt met het UN Development Program. Ook een project van jonge ondernemers zou aan bod zijn gekomen. Maar die bezoeken worden nu vervangen door een bezoek aan een ontwikkelingsproject in Bethlehem, aangezien Kitir van Israël geen toestemming krijgt om het Palestijnse gebied binnen te gaan.

"De Israëlische regering heeft gezegd dat ze geen politieke delegaties toelaat in Gaza", vertelt VRT NWS-journalist Jens Franssen die de reis van Kitir volgt. "De Israëlische regering kan dat ook weigeren, want Israël controleert de enige toegangspoort die naar de volledig ommuurde Gaza leidt."

Volgens Franssen spelen er twee zaken mee. "De voorbije weken en dagen was het hier heel onrustig. Bijna elke dag heb je aanslagen of verijdelde aanslagen. Zo waren er de voorbije anderhalve maand zeker 19 doden door aanslagen van Palestijnse terroristen. Wat ook kan hebben meegespeeld, is dat minister van Ontwikkelingssamenwerking Kitir ervoor gekozen heeft om alleen de Palestijnse gebieden te bezoeken. Ze breekt daar een beetje de Belgische diplomatieke traditie om beide kampen te bezoeken. Die keuze heeft haar bij Israël wellicht geen goede punten opgeleverd."

Copyright 2022 The Associated Press All rights reserved

Bezoek terwijl regio in brand staat (en er nog meer aanslagen verwacht worden)

Minister Kitir bezoekt de Palestijnse gebieden dus op een moment dat de regio in brand staat. De voorbije anderhalve maand waren er zeker zeven aanslagen (met alles samen negentien dodelijke slachtoffers) in Israël. Israël verdubbelde het aantal militairen op de Westelijke Jordaanoever en kan daarmee kleine militaire operaties uitvoeren, mocht het dat willen.

De rust lijkt niet snel terug te keren, integendeel. De ultranationalistische regering van Naftali Bennet ligt deze week weer op ramkoers omdat ze 4.000 omstreden nieuwe eenheden in Israëlische nederzettingen in Palestijnse gebied gaat aankondigen, iets wat ingaat tegen het internationaal recht. De voorbije week besliste een Israëlische rechter dat zo’n 8.000 Palestijnen nabij Hebron plaats moeten ruimen voor een oefenterrein van het Israëlische leger. 

Bovendien is het bezoek van Kitir gepland in de week net voor 15 mei, de dag waarop de Palestijnen de Nakba (catastrofe) herdenken. Dat is de dag waarop ze in 1948 grote gebieden verloren aan het huidige Israël. In de aanloop van die herdenkingsdag stapelen de veiligheidsincidenten zich vaak op in Israël en de Palestijnse gebieden.

Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Meest gelezen