Opnieuw brand in Gentse Arsenaalsite, rookpluim tot ver zichtbaar: “Laten dak gecontroleerd instorten”

Gent -

In de Arsenaalsite in Gentbrugge woedde dinsdagmiddag opnieuw een uitslaande brand. De zware rookpluim was tot ver zichtbaar. De brandweer is momenteel nog ter plaatse en laat het dak van de loods gecontroleerd instorten. Twee maanden geleden woedde ook al eens een zware brand op het domein, die aangestoken bleek.

Simon Dekaezemaker

De brandweer kwam snel ter plaatse en vroeg iedereen om uit de rook te blijven. “Omwonenden houden ook best ramen en deuren gesloten”, legt de Gentse brandweerwoordvoerder Anouk Veyt dinsdagnamiddag vlak na het uitbreken van de brand uit.

Iets voor 15 uur was de brand onder controle. “Onze mensen zijn ter plaatse nu bezig met het dak van de loods gecontroleerd te laten instorten. Daarna zullen we pas kunnen inschatten hoelang we nog ter plaatse zullen moeten blijven, voor nablussen onder meer.”

“De rookontwikkeling is ondertussen fel verminderd en beperkt zich tot de buurt van het terrein”, gaat Veyt verder. “Er zijn bij de brand geen schadelijke stoffen vrijgekomen.”

 ©  IF

Verloederen

Het gebouw waar de brand uitbrak, de zogenaamde hal 11, zou de komende jaren tijdelijk in beheer gegeven worden aan het ‘Cultuurplatform Gent’. Die organisatie wil er cultuurorganisaties die nergens anders een betaalbare werkplek vinden in Gent een plek geven.

Frederik Sioen, de coördinator van het Gents Kunstenoverleg, reageert terneergeslagen. “Het is enorm jammer dat de NMBS dit zover heeft laten komen. Het verloedert daar al twee jaar, terwijl wij al lang klaar staan om eraan te beginnen.”

 ©  Antsje Vandenbroeck

“Dit soort voorvallen benadrukken nogmaals dat wij met zo’n tijdelijke invulling wel degelijk een oplossing kunnen bieden”, zegt Sioen. “Door de site te laten verloederen, gaat veel van onze moeite nu letterlijk in rook op. Nu zullen wij een stuk van onze eigen hal 11 niet meer kunnen gebruiken. Men zou sneller moeten ageren, zodat dit niet meer voorvalt.”

Kwaad opzet

In maart woedde al eens zware uitslaande brand op de Arsenaalsite. Er waren aanwijzingen van kwaad opzet en het Oost-Vlaams parket startte daarop een onderzoek. Uit bevindingen van de branddeskundige bleek dat er aanwijzingen van kwaad opzet waren. Het onderzoek naar de feiten loopt volop.

Het Oost-Vlaams parket onderzoekt ook de omstandigheden van deze brand. “En branddeskundige werd niet aangesteld”, klinkt het bij het parket. “Het onderzoek naar de feiten loopt volop door politie en parket.”

 ©  David Van Hecke

In de buurt van de Arsenaalsite wordt verslagen gereageerd op de brand. Volgens enkele buurtbewoners kan het niet anders dan dat deze brand opnieuw werd aangestoken. “De terreinen staan al jaren leeg en de aansluitingen zijn afgesloten”, zegt buurtbewoner Frank, die zelf nog een jaar op het domein werkte.

“Het is enorm spijtig dat ze zo’n gebouw laten verloederen”, gaat Frank verder. “Wie kwade bedoelingen heeft, kan gemakkelijk het terrein op langs de kant van de spoorweg. Ze zouden dat beter afsluiten om nieuwe feiten te vermijden.”

LEES OOK. Schade wordt opgemeten na brand in oude NMBS-loods: gerechtelijk onderzoek gestart

De rookpluim van de nieuwe uitslaande brand op de Arsenaalsite was tot ver zichtbaar ©  IF

De rookpluim van de nieuwe uitslaande brand op de Arsenaalsite was tot ver zichtbaar ©  IF

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen