“Spoel gekookte pasta nooit af met koud water": hoe maak je pasta dan wél goed klaar?
Niets zo erg als in de keuken eindigen met een platgekookte of nét niet gare pasta. Pasta koken lijkt gemakkelijk, maar toch pakt iedereen het anders aan. Want hoeveel water doe je nu eigenlijk bij de pasta en voeg je daar nog zout aan toe of niet? En hoelang laat je die pasta best pruttelen? HLN Eten zet de beste tips op een rijtje om pastafiasco’s in de toekomst te vermijden.
Olijfolie, zout, veel of weinig water, pasta in een grote of kleine pot... Het koken van pasta brengt al genoeg dilemma’s met zich mee. En de verpakking van de pastasoort biedt niet altijd een antwoord op al je vragen. HLN Eten botste — gelukkig voor jou — zelf al op heel wat pastablunders in de keuken, wat resulteerde in de volgende vragen en antwoorden.
1. Hoeveel water heb je nodig om pasta te koken en breng ik dat eerst aan de kook?
Of je nu droge of verse pasta gebruikt, één pastagebod is altijd belangrijk om te onthouden: je pasta wil zwemmen. Kook pasta altijd in veel water, zet ongeveer 1 liter per 100 gram pasta klaar. Voorzie daarom altijd een grote pot om je pasta in te koken, want de deegwaar zet uit tijdens het koken, omdat pasta het water opneemt tijdens het garen. Omdat pasta water opneemt, is het trouwens belangrijk dat je het water op voorhand al laat koken. Pas als het water begint te pruttelen, is het tijd om je pasta toe te voegen aan de pot. In koud water gaat pasta gewoon water opzuigen, maar jammer genoeg niet verder garen. Het resultaat van pasta koken in koud water is daardoor een te slappe pasta. En laat dat nu juist zijn wat je absoluut wil vermijden.
Alleen tijdens het kookproces zout toevoegen zal voor een smaakverschil zorgen omdat pasta het water opzuigt, achteraf zout strooien heeft geen zin.
2. Gebruik ik zout of olie om de pasta te koken?
Of je nu spaghetti, tagliatelli of farfalle maakt: om pasta te koken mag je heel wat zout toevoegen. Voeg het zout wel pas toe nadat het water begint te koken. Dat zout zorgt ervoor dat je pasta smaakvoller wordt, wat het pastagerecht in zijn geheel ten goede komt. Als je jezelf soms afvraagt waarom pasta op restaurant zo lekker smaakt in tegenstelling tot thuis, dan is de kans groot dat de Italiaanse chef je op je vingers tikt wat zoutgebruik betreft. Alleen tijdens het kookproces heeft het effect, want achteraf zout over je spaghetti strooien, verandert niets meer aan de smaak. Het zout moet echt de pasta doordringen: tijdens het garen neemt de pasta het water op, waardoor het smaakverschil ontstaat. Reken op zo'n 7 gram zout per 100 g pasta. Al kan je natuurlijk meer toevoegen op basis van eigen smaakvoorkeur.
Waar zout onmisbaar is, laat je olie het liefst links liggen. Olie in je kokend water doen, heeft absoluut geen nut, aangezien olie en water elkaar afstoten. De olie zal daardoor gewoon bovenaan je kokend water komen drijven, wat geen effect heeft op de smaak van je pasta. Wanneer je olie toevoegt aan het water, bestaat ook de kans dat je de pasta ‘afsluit' met een laagje olie, waardoor je saus zich niet goed vasthecht aan de pasta. Achteraf kan je natuurlijk wél olie gieten over je gerecht, als dit thuishoort in de saus of als je de pasta op smaak wil brengen. Voor olie geldt dus gewoon het omgekeerde als voor zout.
3. Kook je pasta het best met een deksel op de pot?
Tijdens het pasta koken, zet je liefst geen deksel op de pot. Door er een deksel op te zetten, gaat het water schuimen en zal het over de rand op je vuur lekken. Daarnaast moet je af en toe ook door de pasta roeren en de spirelli’s of slierten in beweging houden. Zonder deksel gaat dit een stuk makkelijker.
4. Hoe zorg ik ervoor dat mijn pasta niet te kleverig wordt?
De eerder gegeven tip van het zout is hier al stap één. Wanneer er voldoende zout in het kokende water aanwezig is, blijft de hoeveelheid zetmeel in het kookvocht onder controle en kan de pasta garen. Een volgende tip om de pasta niet te kleverig te maken, is om die na het koken niét in het hete water te laten staan, want dan garen de slierten gewoon verder. Giet het kookvocht meteen weg met een vergiet en bewaar dat eventueel in een kommetje om later de saus wat meer te binden.
Spoel je pasta nooit af met koud water na het koken!
Eén van de meest gemaakte fouten bij het afgieten van de pasta is dan weer de pasta kort laten schrikken onder koud water. Wat bij boekweitnoedels het voorschrift is, is hier absoluut verboden. Wanneer je de pasta overgiet met koud water, spoel je het zetmeel weg. Het zetmeel maakt de saus die je achteraf over de slierten doet romiger, en zorgt ervoor dat de pasta zich goed vasthecht aan de saus. Tot slot is het een goed idee om de pasta na het afgieten meteen door de saus te roeren, als je wil dat hij van textuur goed blijft én niet te plakkerig is.
Leuk weetje: als je pasta kookt voor in een koude pastasalade, dan kan afspoelen met koud water wél. Je stopt zo het kookproces, waardoor de pasta sneller afkoelt.
5. Wat is de ideale kooktijd voor pasta?
De ideale kooktijd verschilt van pastasoort tot pastasoort. Kijk daarom altijd goed naar de vermelding op de verpakking. De aangegeven kooktijd daarop is afhankelijk van de versheid van de pasta, de vorm, de kwaliteit en het formaat. Kook je droge pasta? Dan is het wel aan te raden om die 1 minuut minder lang te laten koken dan vermeld op de verpakking. Je mag namelijk niet vergeten dat je pasta ook nog verder gaart in de warme saus, wat ervoor kan zorgen dat je de pastaslierten met perfecte textuur uit je pot haalt, maar tijdens het eten toch nog slappe pasta proeft.
6. Hoe kan ik pasta opnieuw opwarmen zodat het nog steeds lekker smaakt?
De kans is groot dat je van je pasta een iets te royale portie hebt klaargemaakt. Stiekem smaakt hij soms de dag erna zelfs nog beter, omdat de smaak van de saus dan helemaal is doorgedrongen in de pasta zelf. Tenminste: het smaakt beter als je de pasta opnieuw opwarmt op een goede manier.
Heb je nog gekookte pasta over zonder saus? Dan is het een goed idee om de pasta in een zeef in een pan met kokend water onder te dompelen, zodat die op die manier ongeveer 30 tot 40 seconden opnieuw kan doorkoken. Zo droogt de pasta niet uit én wordt hij niet te papperig door het tweede kookproces.
Heb je de pasta wel al gemengd met de saus? Dan schuif je de pasta graag als een ovenschotel de oven in en laat je die bedekt met wat aluminiumfolie ongeveer een kwartiertje opwarmen.
Nog meer zin in pasta? Schrijf je dan hieronder zeker in voor de HLN Eten-nieuwsbrief voor 3 overheerlijke Italiaanse recepten én tips voor de lekkerste pizza.
Lees ook:
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Jobat
Hoeveel werknemers krijgen maaltijdcheques? En wie mag op een dertiende maand of smartphone van het werk rekenen?
-
Waarom heb je niet veel honger na een intensief sportmoment, maar méér honger de dag erna?
Of je nu gisteren de 10 miles in Antwerpen liep of een ander sportdoel achter de rug hebt: misschien heb je gemerkt dat je na dat intensieve sportmoment niet meteen honger had. Is dat normaal? En wat eet je dan best om te herstellen? Sportdiëtiste Britt Lambrecht van wielerploeg Lotto Dstny en groepspraktijk Vitori legt uit hoe dat komt en wat je best toch eet vóór, na en tijdens zo’n zware fysieke inspanning. -
Slaapexpert tipt handig trucje om méér uit je koffie te halen: “Met een koffiedutje combineer je het beste van beide werelden”
Een kop koffie gebruiken om jezelf een energie- of mentale boost te geven, doen we allemaal weleens. Maar die koffie combineren met een dutje zou volgens wetenschappelijke studies nog méér effect kunnen hebben en je een uitgerust gevoel bezorgen. Wat is een 'koffiedutje’? Gaat dat met alle soorten koffie? En kan je wel slapen na het drinken van cafeïne? Slaapexpert Johan Verbraecken legt uit hoe het werkt. “Het beste van beide werelden.” -
-
HLN Shop
Op safari in de Benelux: vijf zinderende ervaringen om na te jagen
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Elke dag een banaan eten, hoe gezond is dat?
Met gemiddeld 7,71 kilo bananen per inwoner blijft de banaan de meest gekochte fruitsoort volgens de recentste cijfers van VLAM en GfK. Wie een fruitmand op het werk zet, zal het bewijs daarvan zien: de bananen verdwijnen er als eerste uit. Toch hebben bananen niet overal een goede reputatie, want volgens sommigen zouden het dikmakers zijn. Klopt dat? En is het gezond om elke dag een banaan te eten? Diëtiste Sanne Mouha en voedingsexperte Rosa Luyten lichten toe. -
Snel van die knoflookadem afgeraken? Recente studie bewijst: “Dit zuivelproduct neemt 99 procent van de geur weg”
-
PREMIUMExclusief
Sandra Bekkari helpt je duurzaam kilo’s verliezen in 5 simpele stappen: “Strenge diëten helpen je metabolisme om zeep”
-
HLN Shop
“Gekookt zijn ze vaak echt niet lekker”: Pascale Naessens verklapt hoe je groenten wél smakelijk op je bord krijgt
Kookboekenauteur en keramiste Pascale Naessens (54) houdt van creëren. In plaats van vroeger werk heruit te geven, verschijnt nu haar eerste compilatie met de beste groenterecepten. Het eerste in een serie van vijf themaboeken waarvan het volgende helemaal rond desserts zal draaien. HLN Shop zette zich rond de tafel met de chef voor een gesprek: “Ik wil dat mensen plezier vinden in het bereiden van groenten, dat het leuk en lekker is.” -
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
Europeanen zijn dol op kippenvlees. Dat zien we aan de drie ton veren die er elk jaar overblijven door de productie van kippenvlees. Maar wat gebeurt er eigenlijk met deze veren? De meeste belanden wellicht op de afvalhoop, of worden verbrand, maar eigenlijk kunnen we zo ook opeten – en het is nog lekker ook. -
Wat is dat rode stipje in je ei? En mag je het dan nog opeten?