Videospeler inladen...

Veel leerlingen hebben nog geen plaats in middelbare school: "Toen ik dat hoorde, was ik keiverdrietig"

Nogal wat laatstejaarsleerlingen in het basisonderwijs blijken voor volgend schooljaar nog geen plaatsje te hebben gekregen in een middelbare school. Het probleem is vooral zichtbaar in grote steden als Antwerpen en Gent, die met een digitaal aanmeldingssysteem werken. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) werkt aan oplossingen.

In Antwerpen heeft 89 procent van de kinderen via het aanmeldingssysteem een plaats in een school van zijn of haar voorkeur gekregen. 11 procent heeft nog geen plaats gekregen en moet dus nog wachten op meer duidelijkheid: in totaal gaat het om 924 kinderen. 

In Gent is het probleem ook zichtbaar, maar het is minder groot. 98,25 procent van de kinderen heeft een plaats gekregen, maar 1,5 procent (73 leerlingen) weet nog niet waar ze volgend schooljaar terecht kunnen. Voor Brussel zijn nog geen cijfers beschikbaar.

De kinderen die nog in het ongewisse zijn, hebben het daar moeilijk mee. "Toen ik hoorde dat ik geen school had, was ik natuurlijk keiverdrietig", vertelt Janelle aan ons jeugdjournaal "Karrewiet". 

Janelle getuigt over haar ervaringen:

Videospeler inladen...

"Ik vond het echt erg om te horen dat ik geen school had", vertelt Erika. Ik was ook heel nerveus dat ik geen plaatsje ging krijgen." Erika heeft wel goede hoop, zegt ze.

Janelle, Erika en Leonie staan op de wachtlijst van scholen in Tervuren en Leuven.

Erika klinkt hoopvol:

Videospeler inladen...

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) erkent het probleem. Hij wijst erop dat sommige scholen nu eenmaal erg populair zijn. "Voor de korte termijn gaan we een beetje puzzelen zodat die kinderen terecht kunnen in een andere school, of toch ultiem in een school naar keuze omdat er andere leerlingen wegvallen", zegt hij. Op lange termijn wil de minister het plaatstekort oplossen door  te  investeren in nieuwe scholen of in de uitbreiding van bestaande scholen.

Minister Weyts legt uit hoe het probleem wordt aangepakt:

Videospeler inladen...

Meest gelezen