©  BELGAIMAGE

Hoe rockzanger Nick Cave al heel zijn leven te maken krijgt met verlies en tragiek

Nick Cave is opnieuw getroffen door een familietragedie. Zijn zoon Jethro (31) is slechts enkele dagen na zijn vrijlating uit de gevangenis overleden. Zeven jaar geleden moest de muzikant ook al afscheid nemen van zijn zoon Arthur (15). Het leven van de Australiër blijkt doorspekt met tragiek.

Telegraaf

Nick Cave is een intense en imposante man die door zijn duistere en tegelijkertijd slungelige gestalte altijd een zekere mate van somberheid uitstraalt. Hoewel velen zullen vermoeden dat dit onderdeel is van een vooropgezet imago, sluit zijn voorkomen naadloos aan bij zijn verleden.

“Hoeveel verdriet kan een man verdragen?”, luidt de tendens op sociale media nadat bekend werd dat Cave voor de tweede keer voorgoed afscheid heeft moeten nemen van een zoon. Een vraag die meer dan ooit op zijn plaats is. Het overlijden van Jethro volgt op een lange reeks tragedies voor de 64-jarige muzikant.

Auto-ongeluk

Nick Cave tijdens een concert met The Birthday Party in 1982. ©  Photo12 via AFP

Op jonge leeftijd begon Cave als zoon van een leraar en bibliothecaris al te rebelleren tegen de in zijn opvatting saaie omgeving waarin hij opgroeide. Omdat zijn ouders niet meer wisten wat ze met Nick aan moesten, stuurden ze hem op twaalfjarige leeftijd naar een kostschool. Hoewel hij daar al snel vrienden maakte met wie hij later zijn band The Birthday Party zou oprichten, wist ook deze omgeving hem niet te behoeden voor de gevaren van buitenaf, waar hij zo gevoelig voor bleek. Cave belandde in de criminaliteit en raakte steeds verder vervreemd van zijn familie.

Groot was dan ook de klap toen hij op 19-jarige leeftijd te horen kreeg dat zijn vader was overleden bij een auto-ongeluk. Vader en zoon leefden destijds op gespannen voet en nog voordat de twee zich konden verzoenen werd zijn vader voorgoed uit zijn leven gerukt. Wat de situatie nog tragischer maakte, is dat Cave ten tijde van het ongeval in de gevangenis zat wegens een inbraak. Zijn moeder moest dus eerst regelen dat hij op borgtocht vrij kon komen zodat ze als gezin konden rouwen om het verlies. De zanger is naar eigen zeggen nog altijd vol verdriet over het overlijden en weigert er in interviews over te praten.

“Psychotische drugsverslaafde”

Het overlijden was de start van een reeks levensveranderende gebeurtenissen. Cave besloot zijn geluk elders te zoeken en verhuisde naar Engeland, maar ook hier lonkte de dark side. De muzikant dacht zijn heil te vinden in drugs, maar het bracht hem het tegenovergestelde. Hij raakte zwaar verslaafd aan heroïne en toen zijn band in 1983 uit elkaar viel, omschreven zijn voormalige bandleden Nick als een “psychotische drugsverslaafde die zichzelf bedroog met ijdele waanideeën van succes”.

Nick Cave en zijn huidige echtgenote Susie Bick. ©  ISOPIX

Toch lijken die “waanideeën” nog ergens goed voor te zijn geweest. Cave besefte hoe ver hij was afgegleden en vreesde dat ook zijn fans naar de naald zouden grijpen omdat hij hun voorbeeld was. Hij zocht meermaals hulp en wist uiteindelijk zijn verslaving te overwinnen.

Gezinsleven

Voor het volgende hoofdstuk in zijn leven verhuisde Nick in 1990 naar Brazilië. Hij trouwde met zijn eerste vrouw Viviane en werd vader van zijn eerste zoon, Luke. Toch bleek al snel dat Cave zijn leven nog altijd niet volledig op orde had. Slechts tien dagen na de geboorte van Luke kreeg hij zijn tweede kind, Jethro, bij een andere dame. Hij groeide bij zijn moeder op en de muzikant liet zijn tweede zoon “tot zijn grote spijt” de eerste jaren links liggen.

Het huwelijk met Viviane hield uiteindelijk geen stand en een jaar na hun scheiding in 1996, viel Cave voor de charmes van model Susie Bick, aan wie hij later zijn jawoord gaf. Samen werden zij de trotse ouders van hun tweelingzonen, Arthur en Earl. Toen zijn tweede zoon Jethro acht jaar was, besloot de zanger dat ook hij gewoon in zijn leven hoorde en bouwden zij volgens Cave een “geweldige band” op.

Lsd

Zoon Arthur kwam om nadat hij van een klif was gevallen. ©  ISOPIX

Ondanks zijn slechte start leek het geluk eindelijk aan zijn zijde. Maar in 2015 sloeg het noodlot toe en kreeg Cave te maken met de grootste nachtmerrie van iedere ouder. Op 14 juli viel zijn vijftienjarige zoon Arthur van een klif in Brighton, waarna hij overleed aan zijn verwondingen. Het gruwelijke ongeluk bleek te zijn gebeurd nadat de tiener eerder die dag samen met een vriend had geëxperimenteerd met lsd. Vermoed wordt dat de jongen last had van hallucinaties en paranoïde was geworden door de drugs. Getuigen verklaarden later dat ze hem “wankelend” in de buurt van de klif hadden gezien.

In een verklaring vroeg Cave om de privacy te krijgen “die onze familie nodig heeft om te rouwen in deze moeilijke tijd”. “Hij was onze mooie, gelukkige en liefhebbende jongen.”

Na het overlijden van Arthur verhuisde het gezin naar Los Angeles, omdat het “te pijnlijk” was om in Brighton te blijven. Het was echter pas na wederom een verhuizing, dit keer naar Londen, dat de familie de rust terugvond. “We beseften dat, ongeacht waar we wonen, we het verdriet gewoon met ons meenemen”, verklaarde Cave vorig jaar aan NME.

Schizofrenie

Maandag werd bekend dat Jethro is overleden. ©  Getty Images

In de jaren die volgden werd het er echter niet makkelijker op voor het gezin. Zoon Jethro kwam steeds vaker in de problemen en worstelde met zijn mentale gezondheid. Nadat hij zijn moeder had aangevallen werd hij in april dit jaar veroordeeld tot een gevangenisstraf. Tijdens een ruzie zou hij haar onder meer een knietje in het gezicht hebben gegeven, waardoor ze verschillende blauwe plekken en verwondingen opliep. Zijn advocaat liet weten dat de man last had van schizofrenie.

Enkele dagen geleden werd Jethro op borgtocht vrijgelaten op voorwaarde dat hij zich liet behandelen en twee jaar lang geleden geen contact met zijn moeder zou zoeken. Tragisch genoeg heeft hij niet lang van zijn vrijheid kunnen genieten. Maandag werd bekend dat Jethro op 31-jarige leeftijd is overleden. De oorzaak van zijn dood is niet bekendgemaakt.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer