Lek over fiscale hervorming: btw-verhoging tot 22% en afschaffing maaltijdcheques

 ©  if

Een voorstel van de voorzitter van de Hoge Raad van Financiën beroert de gemoederen. In dat voorstel staat dat ze drie belastingschijven willen behouden om lage en middeninkomen te helpen. Het zou 5,7 miljard euro kosten en zou moeten gecompenseerd worden door onder meer de afschaffing van maaltijdcheques. Het is voor de volledigheid lang niet zo dat de Hoge Raad consensus heeft over het voorstel. Een voldragen advies komt er wellicht niet.

Bron: BELGA

Het gaat om een poging van de voorzitter om de discussie vooruit te helpen. Zijn voorstel, dat te lezen is op de website van La Libre, pleit er voor de progressiviteit van de belasting te verminderen door drie belastingschijven te behouden, om de lage en middeninkomens te helpen. De kostprijs daarvoor van 5,7 miljard euro zou worden gecompenseerd door een reeks maatregelen. Het gaat dan onder meer om de afschaffing van maaltijdcheques, de btw-verhoging met 1% of de belastingheffing op gezinsbijslagen, een milieubelasting en besparingen bij openbare diensten. 

De PS is dinsdag niet mals voor het voorstel. Voor de Franstalige socialisten ruiken de voorstellen naar een “bezuinigingsbeleid”, en dat op een moment dat de gezinnen zich geconfronteerd zien met een torenhoge inflatie.

“Belastinghervorming mag niet het vehikel zijn van een bezuinigingsbeleid”, zegt PS-fractieleider Ahmed Laaouej. “Wat we hier lezen is onaanvaardbaar. De btw verhogen met 1% terwijl we in een inflatieperiode zitten. De maaltijdcheques aanpakken, en dat terwijl die een belangrijke aanvulling zijn voor lage en middeninkomens, gezinsbijslagen belasten terwijl de mensen maar net de eindjes aan elkaar kunnen knopen, besparen in openbare diensten net nu we gezondheid en justitie moeten herfinancieren... Wonen de leden van de HRF misschien op een andere planeet?”, vraagt hij zich af. 

De socialisten wijzen ook op de maatregelen die in het voorstel ontbreken, zoals de belasting op kapitaalinkomsten en een belasting op erfgoed. “Het is een nachtmerrie voor degenen die zoals wij pleiten voor fiscale rechtvaardigheid, en de grootste last op de breedste schouders.”

De PS is ook verbaasd dat dit voorstel er komt terwijl het huidige mandaat van de HRF binnenkort afloopt. “Wat is nog de legitimiteit als die binnen een paar maanden moet worden vernieuwd? Het is de rol van de raad de minister van Financiën te adviseren, niet om hem een slechte ideologische soep van bezuinigingen te serveren”, aldus nog Laaouej.

Minister niet op de hoogte

Minister van Financiën Vincent Van Peteghem heeft geen weet van een advies van de Hoge Raad van Financiën. “We hebben het rapport niet en weten ook niet wat erin staat. De Hoge Raad van Financiën heeft ons geen advies gegeven en we kennen ook de status niet van het document. We weten van niks, hebben geen nota gezien”, aldus een woordvoerster.

Een welingelichte bron zet de puntjes op de i. “Dit is helemaal geen advies. Dit gaat om een voorstel dat niet gedragen wordt door de Hoge Raad. Een echt advies komt er mogelijk zelfs niet eens.”

Bij de Hoge Raad van Financiën zelf klinkt het dat er inderdaad nog geen advies - over een verlaging van de lasten op arbeid - is. “We zijn er aan bezig. Het is nog niet af, wellicht komt het advies er pas tegen de zomer”, aldus Herman Matthijs, dienstdoend voorzitter van de afdeling fiscaliteit en parafiscaliteit.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen