Nog niet af, maar gasten stromen al toe: realityreeks geeft blik achter schermen van Antwerps vijfsterrenhotel Botanic Sanctuary

Antwerpen -

The Botanic Sanctuary, het vijfsterrenhotel op de terreinen van het Elzenveld in Antwerpen, draait volop, maar is nog niet compleet afgewerkt. Een aantal hotelkamers en ook een vijfde restaurant wacht nog op afwerking. Maar de gasten stromen al toe. Dat zie je ook in de realityreeks Achter De Sterren van VTM2.

Johan Van Baelen

LEES OOK. Stéphanie Stulens, ‘moeder’ van het chicste hotel van het land: “Of hier stress komt bij kijken? Ja, veel zelfs”

Een bezoek aan Botanic Sanctuary is altijd een belevenis. Je wandelt namelijk niet zomaar een hotellobby binnen. Je betreedt een domein waar het geluid van de stad verstilt, alsof de rust die de Gasthuiszusters ooit hebben gewild nooit is verdwenen. “Veel van onze gasten merken dat inderdaad op. Ze begrijpen niet hoe het midden in de stad zo rustig kan zijn”, zegt Marc Alofs, algemeen directeur van het hotel.

De hotellobby. “Veel van onze gasten begrijpen niet hoe het midden in de stad zo rustig kan zijn”, zegt directeur Alofs. ©  Patrick De Roo

Het hotel was in het weekend van 1 mei afgehuurd voor de extravagante trouwpartij van dancinguitbater Vincent Van Trier en Cilem Tunc, maar het is nog niet helemaal af. “Van de vijf gebouwen zijn er nu drie compleet afgewerkt”, vertelt Alofs. Dat zijn Sint-Elisabeth, met Hertog Jan beneden en hotelkamers erboven. Ook het Alnetum (Latijns voor Elzenbos), het gebouw waarin restaurants Bar Bulot en Fine Fleur huizen, is klaar.

Hoteldirecteur Marc Alofs in de kruidentuin, met links de glaspartij van de wellness en rechts achter hem het nog te renoveren Filips van Marnixhuis. ©  Patrick De Roo

LEES OOK. Hun extravagante huwelijk vol BV’s en gouden steaks werd hét society-evenement van het jaar

Dat geldt ten slotte ook voor het Monasterium, het grootste gebouw en het hart van het hotel waar ook de receptie, Henry’s Bar en hotelrestaurant 1238 zich bevinden. Hoewel er nog altijd iets kan mislopen: in de eerste aflevering van Achter De Sterren zien we hoe een defecte pomp de keuken van restaurant 1238 onder water zet.

De kruidentuin van Hertog Jan ligt achter het nog af te werken Filips van Marnixhuis. De glaspartij geeft uit op het zwembad en de wellness.  ©  Patrick De Roo

Het bouwwerk dat straks nog het meeste werk vraagt, is het Filips van Marnixhuis. In dat huis, ooit bewoond door oud-burgemeester en heer van Sint-Aldegonde Filips van Marnix, komen straks kantoren en nog een toegang tot het complex. Het Sint-Jorisgebouw is evenmin af, met uitzondering van enkele hotelkamers met zicht op de Sint-Jorispoort. Daar is het vooral wachten op een vijfde sterrenchef. “De onderhandelingen met een mogelijke kandidaat verlopen gunstig. Meer kan ik er niet over zeggen”, zegt Alofs.

Vertragingen door corona

Meteen geeft hij toelichting over de vertragingen. “Die hebben niets te maken met de fouten die de inspectie van het Agentschap Onroerend Erfgoed zou hebben vastgesteld, zoals de luifel voor de receptie, de platenserre van Hertog Jan en de gotische bogen die kunstenaar Stefaan Ooms aan de ingang van het hotel plaatste. Maar dat zijn zaken voor bouwheer Iret Development”, stelt directeur Alofs. “Neen, de vertragingen zijn in hoofdzaak te wijten aan corona.”

De Kloostertuin, met de Sint-Joriskerk op de achtergrond en de omstreden serre van Hertog Jan tegen de kloostermuur.  ©   Patrick De Roo

Ook het congrescentrum is gebruiksklaar, net als The Unprecedented, de whiskykelder van Scotch Whisky Investments, en Jochen Leëns Granada Gallery, met edelstenen, fossielen en skeletten van dinosaurussen.

Negentiende-eeuwse apotheek

Tussen die galerij en de hoofdingang bevindt zich de kloosterapotheek. Wie daar binnengaat, stapt regelrecht in de negentiende eeuw. “De vloer en de muurkasten zijn authentiek uit 1848. Ze zijn gevuld met natuurproducten, kruidenoliën en huidverzorging van het Oostenrijkse Saint Charles en zelfs gin en vermout gemaakt van botanische kruiden uit de tuin. Kruidendeskundige Eli Van Poeyer maakt u graag wegwijs.”

Kruidendeskundige Eli Van Poeyer in de kloosterapotheek, die zo uit 1848 lijkt te komen. ©  Patrick De Roo

Intussen is ook het hele spa-complex zo goed als klaar: zwembad, bubbelbad, wisselbaden voor voetmassage, Finse-, minerale- en infraroodsauna’s zijn voor hotelgasten automatisch te bedienen. Bijhorende verzorgingen, massages en andere zijn ook toegankelijk voor niet-hotelgasten die zich inschrijven voor spa-behandelingen. Hotelgasten krijgen nog tot 16 mei een korting omdat details van de wellness niet zijn afgewerkt.

Spa-manager Els Vandermeer voor het zwembad. In deze ruimte bevinden zich de sauna’s en bubbel- en wellnessbaden. ©  Patrick De Roo

www.botanicantwerp.be

Achter De Sterren, woensdag 11 mei om 21.30u op VTM2

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Meest gelezen