Amerika stuurt o.a. extra militairen naar Polen
Copyright 2022 The Associated Press. All rights reserved.

Opvallende eensgezindheid in Amerikaanse Congres: Huis zet licht op groen voor 40 miljard dollar extra hulp aan Oekraïne

In de Verenigde Staten heeft het Huis van Afgevaardigden een hulppakket van 40 miljard dollar (omgerekend zo’n 38 miljard euro) voor Oekraïne goedgekeurd. Een ruime meerderheid van zowel Democratische als Republikeinse parlementsleden schaarde zich achter het voorstel. Het geld is onder andere bedoeld om het Oekraïense leger extra te bewapenen, maar ook voor hulp aan vluchtelingen en om dreigende graantekorten op te vangen.

Opvallend grote overeenstemming in het Amerikaanse Congres de afgelopen nacht: 368 leden van het Huis van Afgevaardigden hebben een groot, bijkomend hulppakket voor Oekraïne goedgekeurd. Slechts 57 Congresleden stemden tegen. De verwachting is daarom dat ook de Senaat, die donderdag over het pakket stemt, het voorstel in grote meerderheid zal aannemen. Daarna kan president Joe Biden het tot slot ondertekenen.

Het hulpplan gaat aanzienlijk verder dan de 33 miljard dollar die Biden oorspronkelijk had voorgesteld. Het totaal van de toegekende 40 miljard dollar komt neer op ruim 5 procent van het totale defensiebudget van de VS (782 miljard dollar). 

“Het was ook nodig dat er extra fondsen kwamen,” duidt VRT NWS- Amerikacorrespondent Björn Soenens, “want het geld dat voorlopig was voorzien, is bijna op, zo zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Anton Blinken.” In het huidige fonds zat “maar” 100 miljoen dollar, terwijl Oekraïne nog heel veel hulp nodig heeft om de komende maanden door te komen, merkt Soenens op.

Monsterverbond

Terwijl de Republikeinen en Democraten de afgelopen jaren vaak keihard tegenover elkaar stonden, is er over dit pakket opvallend weinig discussie geweest. “De VS is dan ook heel erg betrokken bij de oorlog”, aldus correspondent Soenens. 

Vorige week heeft een delegatie van het Congres, met onder andere voorzitter Nancy Pelosi, nog een bezoek gebracht aan Oekraïne, aan president Zelenski.

“De VS geeft assistentie, deelt inlichtingen, militair materieel… Het is een gemeenschappelijke vijand - Rusland - die beide kampen op één lijn brengt, ziet Soenens. 

“Dat zie je niet vaak meer bij wetsvoorstellen in de VS. Naar verwachting zal ook de Senaat het voorstel zonder problemen goedkeuren. Eerst was dat laatste niet het geval, omdat president Biden het wou koppelen aan hulp voor de coronapandemie, maar die twee dingen aan elkaar koppelen, dat zagen de Republikeinen niet zitten. Kennelijk heeft Biden daarna ingebonden en de twee zaken van elkaar losgekoppeld.”  

Wapens maar ook humanitaire hulp

Waar gaat dat geld nu naartoe?  Onder meer 11 miljard dollar is bedoeld voor wapens en uitrusting die rechtstreeks vanuit Amerikaanse militaire voorraden aan Oekraïne worden overgedragen. Het pakket omvat ook bijna 20 miljard dollar voor het ministerie van Defensie. Het Pentagon zal dit bedrag grotendeels gebruiken om het Oekraïense leger te bewapenen. Nog eens 3,9 miljard wordt vrijmaakt voor meer troepeninzet en andere militaire operaties in Europa om de NAVO te versterken. 

Ook bevat de wet financiering voor diverse humanitaire programma's. Zo wordt er 5 miljard gereserveerd naar voedselveiligheid, omdat er in verschillende delen van de wereld graantekorten dreigen doordat Oekraïne - één van de graanschuren van de wereld - minder graan kan exporteren door de oorlog.

Meest gelezen