Nieuwe klap voor Chinese aandelen: BlackRock verlaagt hun rating

Fondsbeheerder BlackRock heeft zijn rating voor Chinese aandelen en obligaties verlaagd naar “neutraal” vanwege de geopolitieke risico’s en de “snelle verslechtering van de groeivooruitzichten” in verband met de gezondheidscrisis.

Het risico om van de beurs te worden gehaald op Wall Street, het feit dat buitenlandse beleggers ze massaal dumpen: Chinese aandelen staan er momenteel slecht voor. BlackRock, ’s werelds grootste vermogensbeheerder, heeft hen een nieuwe klap toegebracht. Het heeft zijn rating voor Chinese aandelen en obligaties maandag verlaagd naar “neutraal”, meldt Business Insider.

Die wijziging van de rating is niet onbelangrijk. Het betekent dat het niet af te raden is voor beleggers om een belang te nemen, maar het is ook niet aan te raden. “Neutraal” is ook de stap vóór “negatief”. BlackRock geeft daarvoor vele redenen, maar in de eerste plaats wijst de vermogensbeheerder op de relatie van Peking met Rusland. “We zien een groeiende geopolitieke bezorgdheid over de banden van Peking met Rusland. Dit betekent dat buitenlandse investeerders meer onder druk kunnen komen te staan om Chinese activa te mijden omwille van regelgeving of andere redenen”, zegt Jean Boivin, directeur van het Black Rock Investment Institute, in een rapport geciteerd door Insider.

Volgens analisten vreest China de gevolgen van de westerse sancties, die ingesteld zijn tegen Rusland, voor zijn economie.

Toch heeft de Aziatische reus onlangs zijn invoer van Russische olie opgevoerd, die slechts in geringe mate was afgenomen. De handel tussen Rusland en China is ook in het eerste kwartaal van 2022 ook met 30 procent toegenomen, tot een handelsvolume van 38 miljard dollar, aldus de Chinese vice-minister van Buitenlandse Zaken Le Yucheng. Op wereldschaal maken de in- en uitvoer (zoals van machines en elektronica) naar en uit Rusland slechts een klein deel uit van de Chinese handel: ongeveer 2 procent. Beleggers vluchten niettemin voor de economische kruisbestuiving van de twee machten.

Economische malaise

Naast het geopolitieke risico heeft China momenteel ook te kampen met een economische malaise, niet in de laatste plaats door de vele coronarestricties, die de economische activiteit afremmen. Het effect op de groei lijkt zeker onvermijdelijk.

“Eerder handhaafden wij onze ‘gematigde overweging’-status voor Chinese activa, omdat de verbeterende waarderingen volgens ons opwegen tegen de risico’s. De snelle verslechtering van China’s groeivooruitzichten als gevolg van de wijdverbreide inperkingen om een stijging van de coronabesmettingen in te dammen, heeft alles veranderd”, zegt Boivin. “Chinese beleidsmakers hebben een versoepeling aangekondigd om een groeivertraging te voorkomen – maar ze hebben er nog niet volledig naar gehandeld.”

Tegelijkertijd knipt Peking de vleugels van zijn veelbelovende technologiebedrijven af, wat bijdraagt tot de vlucht van investeerders, en de economie in deze moeilijke tijden evenmin een impuls zal geven. De MSCI China Index, een beursindex die meer dan 700 in China genoteerde activa omvat, is sinds het begin van het jaar met bijna 20 prcent gedaald, deels als gevolg van deze regelgeving.

Het rendement van Chinese staatsobligaties is gedaald tot onder dat van Amerikaanse obligaties (gestimuleerd door de renteverhoging van de Fed tot 3 procent, de eerste sinds 2018). Voor BlackRock “is daarmee hun eerdere aantrekkingskracht als bron van potentiële couponinkomsten uitgewist”. Wat de Europese staatsobligaties betreft, heeft BlackRock de rating opgetrokken tot “neutraal”.

(lb)

Meer