Direct naar artikelinhoud
NieuwsSongfestival

Topfavoriet Oekraïne gaat door naar finale Songfestival, ook Nederland versiert finaleticket

Kalush Orchestra, de Oekraïense inzending, gaat door naar de finale.Beeld REUTERS

Topfavoriet Oekraïne heeft zich gisteren - weinig verrassend - weten te plaatsen voor de finale van het Eurovisie Songfestival. Ook de Nederlandse kandidate S10 wist een plekje te bemachtigen, al was het voor haar wel nagelbijten tot het einde: onze noorderburen werden pas als allerlaatste afgeroepen.

en

Tijdens een niet al te sterke eerste halve finale traden zeventien landen op. Behalve Nederland staan ook Zwitserland, Armenië, IJsland, Litouwen, Portugal, Noorwegen, Griekenland, Moldavië, en Oekraïne in de finale van zaterdag.

Oekraïne geldt als grote favoriet, voornamelijk vanwege steunbetuigingen voor de oorlog met Rusland – dat werd uitgesloten van deelname. Volgens de bookmakers heeft Oekraïne 49 procent kans om te winnen. Behalve Oekraïne staan ook gastland Italië (15 procent) en het Verenigd Koninkrijk (8 procent) er goed voor. 

De halve finale werd in zo’n veertig landen uitgezonden, die traditiegetrouw allemaal voor een eigen commentator zorgen. Voor Oekraïne was dat Tymur Myroshnychenko, die die taak al voor de veertiende keer op zich neemt. Maar Myroshnychenko deed dat niet vanuit Turijn of een moderne studio, maar vanuit een schuilkelder in Oekraïne. Dat blijkt uit foto’s die op sociale media werden geplaatst. 

Tymur Myroshnychenko becommentarieert het Songfestival vanuit een schuilkelder in OekraïneBeeld Instagram

Voor het eerst sinds 2019 mocht het wel weer volle bak zijn bij het Eurovisie Songfestival – al moesten bezoekers wel een mondkapje dragen. In 2020 werd het feest in het Nederlandse Rotterdam afgelast vanwege corona. In 2021 ging het wel door, maar met een beperkt publiek.

Door de overwinning toen in Rotterdam van de glamrockers van Maneskin is het evenement nu in het Italiaanse Turijn, in Pala Alpitour. Tijdens de Winterspelen van 2006 werden daar ijshockeywedstrijden gespeeld.

Lees ook:

Het Oekraïense Kalush Orchestra, torenhoog favoriet voor het Songfestival: ‘We wisten niet of we nog zouden leven

Waarom er plots zoveel Nederlandse vrouwen scoren in hun moedertaal

Donderdag is er de tweede halve finale, waaraan onder meer Jérémie Makiese voor België zal deelnemen. Zeventien landen strijden om tien finaletickets. Engeland, Frankrijk, Duitsland, Spanje en Italië behoren, omdat hun publieke omroepen fors bijdragen, tot de big five en zijn al verzekerd van een plaats in de finale, aanstaande zaterdag.

Kalush Orchestra, de Oekraïense inzending, wordt getipt als dé winnaar.Beeld REUTERS
Stien den HolanderBeeld AFP