Palestijnse vrouwen dragen prenten van de pas overleden journaliste. ©  AFP

Shireen Abu Akleh hier op foto met Jeruzalem op de achtergrond ©  EPA-EFE

1 / 2
thumbnail: Palestijnse vrouwen dragen prenten van de pas overleden journaliste. 
thumbnail: Shireen Abu Akleh hier op foto met Jeruzalem op de achtergrond 

Journaliste van Al-Jazeera doodgeschoten door Israëlische leger op Westelijke Jordaanoever

Een journaliste van de Arabische zender Al-Jazeera is woensdagochtend doodgeschoten toen ze verslag maakte van confrontaties in de regio van Jenin op de Westelijke Jordaanoever. De kogel was afgevuurd door het Israëlische leger, zo stelde een journalist van het Franse persbureau AFP ter plaatse vast. De Israëlische premier Naftali Bennett wijst echter gewapende Palestijnen aan als daders. Het slachtoffer is Shireen Abu Akleh, een van de bekendste gezichten van Al-Jazeera.

Ook het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid en Al-Jazeera communiceerden dat de journaliste om het leven is gekomen na een schot van het Israëlische leger toen ze in Jenin de confrontaties volgde. Die plaats geldt als een bastion van gewapende Palestijnse groepen in het noorden van de bezette Westelijke Jordaanoever.

Volgens het ministerie werd de journaliste in het hoofd getroffen door een kogel. Een journalist van de Palestijnse krant Al-Kuds raakte eveneens gewond, daarbij is sprake van schotwonden.

Israël ontkent betrokkenheid bij de dood van de journaliste. “Volgens onze informatie lijkt het ons waarschijnlijk dat gewapende Palestijnen, die op dat moment willekeurig aan het schieten waren, verantwoordelijk zijn voor de onfortuinlijke dood van de journaliste”, verklaarde de Israëlische premier Naftali Bennett.

Journalisten escorteren journalist Shireen Abu Akleh. ©  AFP

“Moord in koelen bloede”

De Qatarese zender Al-Jazeera is niet overtuigd door de woorden van Israël en spreekt over een “moord in koelen bloede” en een schending van de internationale wetten en normen. Volgens de viceminister van Buitenlandse Zaken van Qatar droeg de journaliste ook een persvest en een helm. “Het terrorisme van de staat Israël moet stoppen. De onvoorwaardelijke steun aan Israël moet stoppen”, aldus Lolwah Alkhater op Twitter.

Het Israëlische leger stelt in een verklaring dat de soldaten teruggeschoten hadden nadat ze onder massaal vuur kwamen te liggen. “De kans bestaat dat journalisten geraakt werden, mogelijk door schoten afgevuurd door gewapende Palestijnen. Dat wordt onderzocht.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER