Direct naar artikelinhoud
Belangrijk nieuws

Gasfles op vrachtwagen ontploft op druk kruispunt in Deerlijk: een dode en een zwaargewonde

Gasfles op vrachtwagen ontploft op druk kruispunt in Deerlijk: een dode en een zwaargewonde
Beeld rv

In Deerlijk is vanochtend een persoon om het leven gekomen bij een gasontploffing. Een andere persoon raakte zwaargewond. Dat bevestigt de brandweer van zone Fluvia. Het ging om een gasfles die op een vrachtwagen stond.

en

Langs de Vichtesteenweg in Deerlijk is iets over 9 uur een gasfles op een geparkeerde vrachtwagen van een dakwerker ontploft. Het incident deed zich voor aan de verkeerslichten op het kruispunt van de Belgiek, een gehucht van Deerlijk. “Twee dakwerkers zagen rook uit hun vrachtwagen komen”, zegt burgemeester Claude Croes (CD&V) van Deerlijk. “Ze besloten het voertuig aan de kant van de weg te zetten, stapten uit en deden de laadbrug open. Daarop ontplofte een gasfles in de laadruimte. De chauffeur kwam daarbij ter plaatse om het leven, zijn passagier raakte zwaargewond.

Twee broers van een ander aannemingsbedrijf die ook op weg waren naar een werf in de omgeving, waren getuige. “We zagen dat er rook ontsnapte uit de laadruimte van de rijdende vrachtwagen. We kennen de dakwerker in kwestie en besloten te stoppen. Toen we uitstapten, zagen we hoe de dakwerkers naar de laadklep gingen. Maar nog voor ze die konden openen, was er die enorme knal”, zo vertellen ze aan Het Laatste Nieuws. De twee broers belden de hulpdiensten en ontfermden zich over de slachtoffers. “Voor de ene man kon geen hulp meer baten”, zeggen ze. “De andere was wel nog bij bewustzijn. Hij werd weggekatapulteerd en kroop daarna verder weg van de vrachtwagen.”

In shock

Het slachtoffer kreeg ter plaatse de dringendste zorgen toegediend en werd vervolgens naar het AZ Groeninge in Kortrijk overgebracht. Dat gebeurde volgens burgemeester Claude Croes ook met een automobilist die achter de dakwerkers reed en in shock raakte toen de explosie zich voordeed. 

“Er is een veiligheidsperimeter van 50 meter ingesteld omdat er nog enkele gasflessen op de vrachtwagen staan”, meldt Piet Beirlaen van brandweerzone Fluvia. Buurtbewoners en mensen die aan de slag waren in de omgeving - zo’n 25-tal - werden geëvacueerd en opgevangen in de brandweerpost Belgiek, op enkele tientallen meter van de plaats van het drama. Door de ontploffing is de Vichtesteenweg plaatselijk afgesloten. De afritten Deerlijk van de E17 blijven open, maar er is wel hinder op de N36.