Meer details bekend over dodelijke explosie in Deerlijk: zaakvoerder overleden, medewerker zwaargewond

In het West-Vlaamse Deerlijk is woensdagochtend de zaakvoerder van een dakwerkbedrijf om het leven gekomen toen een gasfles in de laadruimte van zijn geparkeerde vrachtwagen ontplofte. De andere inzittende raakte zwaargewond. Een andere persoon, die achter de vrachtwagen aan reed, raakte ook gewond.

gjs, jdk

De zaakvoerder van het dakwerkbedrijf, een vijftiger, was woensdagochtend rond 9 uur samen met een medewerker op weg naar een klus toen ze rook uit de laadruimte zagen komen. Daarom zette hij de vrachtwagen even aan de kant voor een bankkantoor in de Vichtesteenweg in Deerlijk. “De man en een inzittende besloten om het voertuig te parkeren en een kijkje te nemen. Daarop is de gasfles ontploft”, aldus de brandweer.

De zaakvoerder kwam daarbij om het leven. De andere inzittende raakte zwaargewond, een persoon die achterop reed raakte ook gewond. Zij werden allebei naar het ziekenhuis gebracht. De achterkant van het voertuig is volledig vernield en ook het bankkantoor liep wat schade op. De andere gasflessen werden uit de vrachtwagen gehaald.

Het Parket van Ieper en Kortrijk laat intussen weten dat de oorzaak van de ontploffing te wijten is aan een samenloop van omstandigheden. In de laadruimte duwden isolatieplaten tegen een gasbrander waardoor rook en warmte is ontstaan. Door die warmteontwikkeling is een gasfles ontploft net op het moment dat de twee personen zich in de buurt bevonden.

 ©  Peter Malaise

“Huis daverde enorm”

Drie mensen waren getuige van de ontploffing volgens burgemeester Claude Croes (CD&V). “Zij hebben alles zien gebeuren en worden opgevangen in de brandweerkazerne. Voor hen is dit emotioneel heel zwaar”, zegt hij. “Ook andere bewoners die nood hebben aan begeleiding worden daar opgevangen.”

De ontploffing was tot ver te voelen. “We schrokken enorm. Plots was er een enorme knal te horen”, zeggen buurtbewoners Jozef en Maria. “Ons huis daverde enorm. We gingen snel buiten kijken en zagen een beetje verder een enorme grijze rookpluim uit de camionette komen. Er stond meteen veel volk rond.”

Er is een veiligheidszone ingesteld rond het voertuig. De ontploffing deed zich voor op 300 meter van het drukke kruispunt van de Belgiek, een gehucht van Deerlijk. Het verkeer op de Vichtesteenweg zit helemaal vast: het is aanschuiven vanop de E17 en vanuit Deerlijk.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer