HANS PUT

Doorbraak in onderzoek brand Beringen "rijt oude wondes open" bij officier Marc Coenen, die twee collega's verloor

Brandweerofficier Marc Coenen reageert verrast dat er na al die jaren tĂ³ch een doorbraak is in het onderzoek naar de dodelijke brand in Beringen. Coenen was bevelhebber tijdens de interventie, waarbij twee van zijn brandweermannen het leven lieten. "Wondes worden bij zo'n nieuws opnieuw opengereten."

"Wondes die deels geheeld zijn en waarvan je hoopt dat ze dichtblijven, worden bij nieuws als dit telkens weer opengereten", reageert Coenen op het nieuws. "Dit scenario had ik niet verwacht. We wisten dat het om een brandstichting ging. Toen ik dus hoorde dat de daders gevonden waren dacht ik meteen: gerechtigheid is geschied. Dat is ook een goede zaak, want collega's die overlijden op een interventie... Dat kan en mag niet ongestraft blijven."

"Maar wanneer je dan hoort dat het gaat om jonge mensen, minderjarigen zelfs, en dat het om een soort ongeluk gaat, dan verandert dat gevoel. Ik heb zelf ook kinderen van dezelfde leeftijd. Dan begin je meteen te denken aan die ouders. Die brand blijft slachtoffers maken, dat is mijn overheersend gevoel."

Die brand blijft slachtoffers maken, dat is mijn overheersend gevoel

De verdachten van de brand zijn nu pas opgepakt, terwijl de feiten dateren van 2019. "Dan besef je dat die jongeren al heel lang rondlopen met een verpletterende verantwoordelijkheid", zegt Coenen, die bevelhebbend officier was tijdens de interventie. Zelf schreef hij een boek met als titel "Wat heb ik fout gedaan?". "Als ik over dat boek praat met mensen, zeggen die dat ik helemaal niets fout heb gedaan, en dat verlicht de zaak voor mij", zegt Coenen. "De daders hadden die luxe niet. Je kan je niet voorstellen hoe het is om op die leeftijd zoiets jarenlang mee te dragen. Dat moet ongelofelijk zwaar zijn."

Over in welke mate de verdachten gestraft moeten worden, wil Coenen zich niet uitspreken. "Ik wil nu gewoon de gerechtelijke procedure afwachten", zegt hij. 

Meest gelezen