Ula Maniewski-Kelner over schurft en hoe je het kan genezen: “De jeuk begint doorgaans aan onze vingers, tenen of rond de navel.”
Volledig scherm
PREMIUM
Ula Maniewski-Kelner over schurft en hoe je het kan genezen: “De jeuk begint doorgaans aan onze vingers, tenen of rond de navel.” © rv

“Tot enkele weken na de behandeling kun je last blijven hebben”: expert geeft advies om schurft aan te pakken

Schurft is aan een sterke opmars bezig in ons land. Het aantal patiënten met de huidaandoening zou in vijf jaar tijd verdubbeld zijn. Infectiologe Ula Maniewski-Kelner en dermatoloog Ronald Houwing geven uitleg over de ziekte, en wat je moet doen als je schurft hebt. “We kunnen geen immuniteit opbouwen tegen de schurftmijt. En dan is een herbesmetting snel gebeurd.”

  1. Bestraling van kanker tijdens zwangerschap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststellen”

    Bestraling van kanker tijdens zwanger­schap blijkt veilig voor ongeboren kind: “Eindelijk kunnen we zwangere moeders geruststel­len”

    Kankerbestraling tijdens de zwangerschap is veilig voor het ongeboren kind, dat blijkt uit een nieuwe studie van UZ Leuven in The Lancet Child & Adolescent Health. Voor de resultaten van dit onderzoek bekend werden gemaakt wisten artsen niet wat de gevolgen waren voor een foetus bij radiotherapie tijdens de zwangerschap. Hierdoor was er discussie in de medische wereld over de veiligheid ervan. Maar daar scheppen Belgische wetenschappers nu duidelijkheid in. “Dankzij dit onderzoek kunnen artsen wereldwijd zich voortaan baseren op een medische studie”
  2. “Ik heb de dood naast me op een stoel gezet”: zo probeert Peet (57) haar leven met kanker draaglijk te maken
    PREMIUM

    “Ik heb de dood naast me op een stoel gezet”: zo probeert Peet (57) haar leven met kanker draaglijk te maken

    Bijna vier jaar geleden kreeg Peet (nu 57) te horen dat ze nog maar drie jaar te leven had. Verschrikkelijk, maar die boodschap bracht haar ook iets positiefs. Samen met een vriendin verzamelde ze wijsheden en inzichten die haar steun en levenslust geven als het tegenzit. “Voor je het weet leef je een leven waarin je van alles doet, maar waarvan je je later afvraagt: heb ik wel aandacht gehad voor de dingen die ik écht belangrijk vind?”