Massale opkomst voor stille tocht in Lanaken: "We gaan haar nooit vergeten"

In Lanaken hebben woensdagavond een 250-tal mensen deelgenomen aan een stille tocht tegen zinloos geweld en ter nagedachtenis aan Femke Wetzels. De mama en nieuwe vriend van Femke waren samen met naaste vrienden aanwezig bij de serene tocht waar witte bloemen en ballonnen de hoofdtoon voerden. “Het was een lieve meid. We gaan haar nooit vergeten”, aldus de peetvader van Femke.

blg, joge

In de nacht van vrijdag op zaterdag zat de 38-jarige Femke Wetzels in de horecazaak Grand-Café Chaplin van haar nieuwe vriend na de breuk met de zestiger. René F. kwam het café ook binnen en stak zijn ex-vrouw met een mes in de borststreek. Het slachtoffer werd met levensgevaarlijke verwondingen overgebracht naar het ziekenhuis, maar daar bezweek ze aan haar verwondingen. De verdachte, die de breuk niet kon verwerken en zich vermoedelijk door jaloezie liet leiden, werd zaterdag voorgeleid bij de onderzoeksrechter in Tongeren. Die besliste hem aan te houden en op te sluiten op verdenking van doodslag.

Woensdagavond kwamen ondanks het barre regenweer enkele honderden vrienden maar ook veel sympathisanten samen aan de kerk van Lanaken om Femke te herdenken en samen te stappen tegen zinloos geweld in het algemeen. Van daaruit stapten ze naar het café aan het Europaplein. “Uit respect naar de familie toe en om het immense verdriet en de verslagenheid waar velen mee worstelen een plaats te geven heb ik afgelopen weekend al besloten om deze stille tocht te houden. Zaterdag vindt de crematie plaats met alleen haar familie en naasten”, vertelt zanger Maurice Grooten, die het initiatief nam voor deze tocht.

In de Chaplin lag een rouwregister. Daar werd door de aanwezigen een woordje van medeleven en verdriet in neergepend, terwijl de ontelbare witte roosjes werden neergelegd bij een grote foto van Femke omringd door een hart van rozen. “We roepen een halt toe aan haat en zinloos geweld. Want dat hoort niet thuis in een samenleving die we willen”, stelde burgemeester Keulen in een korte toespraak.

In het ontroerend moment dat volgde, was er eerst een zinderende stilte en dan vlogen de honderden witte ballonnen de lucht in. “Dit zou ze prachtig gevonden hebben. Femke was een lieve jongedame, geweld kwam niet voor in haar woordenboek”, zucht een vriendin.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer