Alexander Dean breekt op assisenproces wanneer laatste momenten Maïlys in filmpje worden afgespeeld

Op het assisenproces rond Alexander Dean werd het ijzig stil toen de jury een zeer beklijvend filmpje werd getoond van de laatste momenten van Maïlys (18) en haar grootouders. Beelden die het meisje zelf nog maakte om te bewijzen dat ze bedreigd werd door de bodybuilder. Een zeer emotioneel moment voor de nabestaanden. Alexander Dean kon bij het afspelen ook niet meer stoppen met snikken en wenen.

Marc Klifman

Op de vierde dag van het assisenproces rond bodybuilder Alexander Dean gingen zijn twee vaste ondervragers van de federale politie verder met hun uitleg over het gevoerde onderzoek. De jury kreeg woensdagochtend meer te horen over de wedersamenstellingen op 23 en 24 oktober 2017 van de moord op Jeroen Verstraete (39) en de drievoudige moord op Maïlys (18) en haar grootouders. “Hij werkte zeer goed mee tijdens de reconstructies. Hij heeft de feiten heel uitvoerig beschreven”, zei onderzoeksrechter Kathleen Vandenberghe bij aanvang van hun uiteenzetting.

De speurders lieten de jury heel wat foto’s zien van de reconstructie, beginnend met de moord op Jeroen Verstraete. Daarop is te zien hoe de bodybuilder, met rugzak vol wapens en bivakmuts, binnenbreekt in de woning van de fotograaf en heel de woning doorzoekt naar onder meer sporen van Maïlys. Enkele zaken steekt hij in zijn rugzak, zoals de harde schijf van de fotograaf en een modellencontract. Daarna wacht hij op de thuiskomt van Jeroen Vestraete.

LEES OOK. Sms’en met Maïlys tonen hoe Alexander Dean al langer wraakplannen had

Op het moment dat Jeroen Verstraete terugkomt van zijn werk, positioneert hij zich aan de voordeur met een basebalknuppel. Op de foto’s van de reconstructie is te zien hoe Alexander Dean de fotograaf nadien enkele rake klappen geeft met zijn knuppel. “Alexander Dean beveelt Verstraete kruipend op zijn knieën naar binnen te gaan”, beschreef een van de speurders. “Jeroen Verstraete wordt vervolgens verplicht om zich uit te kleden. Hij mag enkel nog zijn onderbroek aanhouden.”

Alexander Dean begon luidop te snikken. ©  Simon Mouton

De fotograaf moet zich ook zichzelf vastbinden met tape en nadien onder bedreiging plaatsnemen in de zetel. “Daar hebben ze volgens Dean een achttal uren zitten praten met elkaar.”Later in de nacht geeft de bodybuilder zijn slachtoffer opgewarmde zalm, terwijl hij bijna naakt op de grond in de keuken zit. Ze drinken ook nog een alcoholvrije mojito. “Jeroen beseft dat hij niet in leven zou blijven. Dean liet hem de keuze of hij zelf zijn penis wilde afsnijden, of wilde blijven leven”, vertelde de hoofdinspecteur. Er wordt uitgebreid besproken hoe de fotograaf vermoord zou worden. “Dean laat Jeroen Verstraete nog enkele sigaretten roken en hij krijgt nog enkele glazen sterke drank. (...) Dean plaatst zich voor hem en zoekt de hartstreek met zijn dolkpunt. Hij duwt het mes binnen en trekt het er meteen terug uit. Volgens Dean gaat Jeroen Verstraete in een soort aanval of shock.” Het duurde volgens Dean nog zeven minuten voor de fotograaf stierf. Hij fluisterde daarom nog iets in zijn oor om hem het gevoel te geven dat hij niet alleen moest sterven. Uiteindelijk neemt hij nog een foto van de vermoorde Jeroen Verstraete, met duidelijke verwondingen aan het hart, om die later aan Maïlys te tonen.

Dat gebeurde de volgende dag dus. De speurders stonden tijdens hun exposé ook uitgebreid stil bij de reconstructie van de drievoudige moord in Moere. Maïlys belde op 25 juli 2017 omstreeks 20.15 uur in paniek naar haar mama Jasmijn met de melding dat er iemand bij hen thuis binnen zat. Alexander Dean zat daar al een tijd te wachten op zijn ex-liefje nadat hij heel de woning had doorzocht en zelfs rustig ham en tomaten uit de koelkast had zitten eten. Op een gegeven moment worden ze geconfronteerd met elkaar. Maïlys probeert nog weg te rennen, maar Dean achtervolgt haar. Binnen in de woning zijn intussen ook de opa en oma. Alexander Dean trekt zijn wapen en dwingt iedereen aan tafel te zitten.

Maïlys maakte nog een opname met haar gsm. ©  if/Pieter Crudenaire

De jury kreeg daarover een zeer beklijvend filmpje te zien dat Maïlys had gefilmd. Het zijn de laatste momenten van het jonge meisje en haar grootouders, die haar kwamen helpen. Tijdens het afspelen van de beelden, meer dan 13 minuten, was het muisstil in de assisenzaal. Alexander Dean, zoals altijd kop in kas, begon te snikken. De opname begint met Maïlys die haar grootouders opwacht. Ze durft de woning niet binnen te gaan omdat ze iemand binnen zag bewegen. “Ik weet dat hij daar is”, hoor je haar zeggen. “Ik zag heel de tijd iemand bewegen. Wacht, ik ga het filmen. Anders heb ik weer geen bewijs.” Samen gaan ze uiteindelijk binnen en lopen ze naar de tuin. Op de beelden is duidelijk te zien en te horen dat Maïlys plots enorm opschrikt en in paniek weer naar binnen loopt. Ze wordt vastgepakt door Alexander Dean. Plots wordt het beeld zwart, maar het geluid blijft nog een tiental minuten lopen. IJzingwekkende taferelen, die naar de keel grijpen. Opa Gery en oma Marie-José Vanleene proberen Alexander Dean te bedwingen. “Emo jongen, toch”, zegt de oma. “Laat het meisje gerust. Ik denk niet dat het zo moeilijk is om dat kind gerust te laten. Er moeten hier geen drama’s gebeuren, hé vent”, zegt de opa nog. Alexander Dean hoor je daarop zeggen: “Ik doe het. Ik heb het gisteren gedaan en ik doe het vandaag weer.” Opa Gery doet er op dat moment duidelijk alles aan om zijn kleindochter te beschermen. “Ik scherm voor mijn kleindochter. Het is en blijft mijn kleinkind”, hoor je hem nog zeggen.

Links Jasmijn Cappon, die haar dochter en ouders verloor. ©  Simon Mouton

Daarna is in het klankfragment te horen dat de rust een beetje terugkeert. Alexander Dean dwingt Maïlys en haar grootouders om aan tafel plaats te nemen, gewapend met zijn pistool. Hij begint te zeggen dat hij naar de fotograaf is geweest. En dat hij acht uur lang met hem heeft gepraat. “Het was interessant. Het was gisteren goed.” Hij begint ook nog te vertellen wat hij in de woning van de fotograaf allemaal heeft gevonden, zoals een modellencontract en een schriftje met haar naaktfoto’s. Na dertien minuten en 23 seconden stopt de opname plots. De speurders van de federale politie vertelden nadien verder wat Alexander Dean tijdens de reconstructie allemaal verklaard heeft over hoe hij Maïlys en haar grootouders nadien gedood heeft, nadat hij ook nog een foto van de vermoorde Jeroen Verstraete aan zijn ex-liefje had getoond. Voor de nabestaanden van het meisje waren de filmopnames bijzonder emotioneel om te aanhoren.