Jaren van spotgoedkoop lenen lijken voorbij: woonleningen sinds begin dit jaar al meer dan de helft duurder

De rente op woonleningen is sinds begin dit jaar fors gestegen, zo leert een blik op de cijfers van Immotheker Finotheker. Wie over 20 jaar wil lenen, betaalt nu al ruim de helft meer rente dan in januari. De jaren van spotgoedkope leningen lijken zo achter de rug te zijn.

Hoeveel rente je betaalt op een woonlening verschilt natuurlijk van je persoonlijke situatie en van bank tot bank. Maar als je naar het gemiddelde van die cijfers kijkt, zoals Immotheker Finotheker doet in zijn Rentebarometer, valt op dat de hypotheekrente op korte tijd wel erg bruusk is gestegen. 

Begin dit jaar bedroeg die gemiddelde rente voor een lening op 20 jaar met vaste rentevoet nog zowat 1,5 procent. Dat lage niveau had die hypotheekrente sinds het begin van de coronacrisis aangehouden. Vandaag schommelen de rentevoeten rond de 2,3 à 2,4 procent, afhankelijk van het percentage van het totale aankoopbedrag dat je wilt lenen (de "quotiteit" in het bankenjargon). Daarmee zijn leningen dus op een paar maanden tijd meer dan de helft duurder geworden.

De cijfers schommelen van dag tot dag, maar de trend in de grafiek is duidelijk stijgend. Begin mei klom de gemiddelde rente voor een lening voor meer dan 80 procent van het aankoopbedrag zelfs even, en voor het eerst sinds december 2014, boven de 3 procent.

Een hogere rente, hoe voel je dat in de centen?

Een rentestijging van 1,5 procent naar 2,5 procent, ongeveer zoals nu dus, hoe vertaalt zich dat in de centen? Ons vertrekpunt hier is dat je 200.000 euro leent over 20 jaar, met een vaste rente:

  • Begin januari bedroeg de gemiddelde rentevoet ongeveer 1,5 procent. Daarmee zou je 20 jaar lang elke maand 965 euro aan de bank moeten terugbetalen. Op het einde van die periode heb je dan alles samen 31.396 euro aan interesten betaald.
  • Vandaag schommelt de gemiddelde rente rond de 2,5 procent. Voor dezelfde lening betaal je nu elke maand 1.057 euro, bijna 100 euro meer dus. Over de hele periode van 20 jaar betaal je zo 53.695 euro aan interesten, een dikke 22.000 euro meer.

Langetermijnrente

Die hogere hypotheekrentes hebben een nogal financieel-technische verklaring. De rente op woonleningen is namelijk gekoppeld aan de evolutie van de langetermijnrente. Jarenlang stond die langetermijnrente op een historisch laag niveau en soms was die zelfs negatief. De langetermijnrente hangt samen met de koersen van staatsobligaties: hoe hoger de obligatiekoers, hoe lager de langetermijnrente. Die laatste werd in de voorbije jaren kunstmatig laag gehouden doordat de centrale banken massaal staatsobligaties opkochten om de economie meer zuurstof te geven.

Dat opkoopbeleid van de centrale banken is intussen wat teruggeschroefd. Nu de inflatie fors is gestegen, heeft de Amerikaanse centrale bank, de Federal Reserve, bovendien al twee keer laten weten de kortetermijnrente op te trekken. Dat zou de economie kunnen afremmen en de inflatie weer wat kunnen temperen.

De financiële markten anticiperen erop dat de Europese Centrale Bank binnen afzienbare tijd hetzelfde zal doen. Beleggers verkopen daarom volop hun staatsobligaties, waardoor de langetermijnrente weer de hoogte in schiet. Kenners vermoeden dat die in de komende maanden nog verder zal stijgen.

Michaël Van Droogenbroeck: "Woonleningen vergelijken is altijd moeilijk, maar leningen met een vaste rentevoet op 20 jaar zijn spectaculair gestegen, zelfs in vergelijking met begin dit jaar"

Videospeler inladen...

Meest gelezen