Natuurpunt wil schapenstal in Averbode regulariseren: "Hopen dat rede en verstand zegevieren"

De vzw Natuurpunt wil een stal voor 500 schapen in het natuurgebied rond de abdij van Averbode regulariseren. Dat zou kunnen gebeuren via een uitzondering op het recente stikstofdecreet. Want zonder die uitzondering zou de stal nooit passen binnen de normen van het nieuwe stikstofdecreet.

De schapenstal van ruim 800 vierkante meter heeft momenteel geen vergunning. De stal was niet op tijd in gebruik genomen, waardoor de toenmalige bouw- en milieuvergunning niet meer geldig was. Natuurpunt diende nu via het omgevingsloket een aanvraag in om de stal te regulariseren.

De aanvraag voor de vergunning roept vragen op, omdat de boerderij van de Abdij van Averbode, die vlakbij ligt, recent te horen kreeg dat ze zal moeten sluiten als gevolg van de nieuwe stikstofnormen. 

"Dit gaat over iets helemaal anders", zegt Bert Delanoeije van Natuurpunt. "Deze schapen begrazen de heide in de omgeving van de abdij. Daardoor lossen zij het stikstofprobleem net mee op, in plaats van het erger te maken. Deze dieren hebben natuurlijk een stal nodig voor de winterperiode. De regularisering van de stal is het gevolg van een administratieve vergetelheid van ons. Maar ze is op zich geen probleem, want binnen het stikstofdecreet is er net een uitzondering gemaakt voor projecten als het onze. Anders wordt het beheer van natuurgebieden onmogelijk", stelt Delanoeije. 

Stikstof-heisa

"Deze stal is overigens gebouwd in samenwerking met de Vlaamse Overheid en past binnen het beheersplan voor de heide", vult Delanoeije aan. "Deze toestand is eigenlijk louter het gevolg van een administratieve vergetelheid. Probleem is dat we dit moeten doen in deze hele stikstof-heisa, zeker nu het voortbestaan van de boerderij naast de abdij bedreigd is. Maar het zou ironisch zijn dat we deze vergunning niet zouden krijgen, terwijl  we net aan natuurbeheer doen. Als we hem moeten afbreken, zullen we dat doen. Maar laten we hopen dat de rede en het verstand zegevieren", besluit Delanoeije.  

Meest gelezen