75-plussers gezocht die dialect spreken: "We willen onze databank met Vlaams-Brabantse en Limburgse dialecten aanvullen"

Onderzoekers van de Universiteit van Gent zijn op zoek naar mensen uit de provincie Vlaams-Brabant en Limburg die dialect spreken om hun databank aan te vullen. Ze hebben een online databank aangelegd met gesproken dialecten maar er ontbreken er nog uit onder meer Brussel, Gooik, Tremelo, Scherpenheuvel en Boutersem. En ook uit het Limburgse Jeuk (Gingelom) en Stokkem (Dilsen-Stokkem).

"Wij willen dialecten registreren voor ze verloren gaan", zegt onderzoekster Anne-Sophie Ghyselen. "We hebben al een grote online databank met gesproken dialecten, maar een groot deel daarvan is meer dan 50 jaar oud. In de jaren '60 en '70 hebben twee Gentse professoren in zoveel mogelijk gemeenten dialectopnames gemaakt. Ze gingen daarvoor op zoek naar oudere mensen die altijd in dezelfde gemeente waren blijven wonen. En ze zochten ook naar laaggeschoolden, mensen die niet in een andere stad waren gaan studeren zodat ze geen andere accenten hadden opgepikt."

In de databank zitten 783 dialectopnames uit 550 locaties. "Maar het grootste deel van die opnames komt uit het westen van het taalgebied en minder uit Vlaams-Brabant, Brussel en Limburg", zegt Ghyselen. "En daarom willen we nu ook opnames maken in die regio om onze collectie aan te vullen. We zoeken nog dialecten uit Brussel, Bosvoorde, Gooik, Nieuwenrode, Tildonk, Tremelo, Scherpenheuvel, Boutersem, Roosbeek, Zoutleeuw, Overijse en Walshoutem. En uit Jeuk en Stokkem."

Dialectvastheid

"We zoeken dialectsprekers die ouder zijn dan 75 en die altijd in dezelfde gemeente hebben gewoond. Liefst ook mensen van wie de ouders altijd in dezelfde gemeente zijn blijven wonen, en bij voorkeur ook de partner. Want dat zorgt voor meer dialectvastheid. Bij voorkeur zijn het ook laaggeschoolden en je moet natuurlijk ook graag praten. We zoeken ook mensen die de gesprekken wat kunnen leiden, want we merken dat dialectsprekers vaak in het algemeen Nederlands beginnen te praten als wij langskomen voor een opname." 

De zoektocht is niet evident omdat er oudere mensen gevraagd worden: "Zo hadden we bijvoorbeeld een afspraak met een goede dialectspreker uit Gors-Opleeuw (Borgloon)", zegt projectcoördinator Lien Hellebaut. "Maar die is twee weken voor onze afspraak overleden, dus we moeten nu echt mensen vinden die het authentieke dialect nog spreken want binnen enkele jaren zal dat nog veel moelijker zijn."

Wie zich kandidaat wel stellen kan mailen naar gcnd@ugent.be.

Meest gelezen