Waarom doe je best geen koud water in een hete pan?
Na het koken meteen een laagje koud water in de hete pan zetten om de voedselresten sneller los te maken: het is een trucje dat we allemaal toepassen in de keuken. Veel handiger én beter voor je pan dan met een mes over de bodem van de pan schrapen, maar is dit wel zo effectief als we denken? En hoe krijgen we onze pannen in het algemeen het makkelijkst proper zonder ze te beschadigen?
Door je pan meteen onder de koude kraan te zetten na het koken, hoop je waarschijnlijk jezelf tijd en schrobwerk te besparen achteraf. Alleen ondermijn je zo de kwaliteit van je pan zonder dat je het doorhebt. Meer zelfs: je hete pan na het koken van een laagje koud water voorzien om vastgekoekte etensresten los te weken, is één van de meest voorkomende fouten bij hobbykoks. Door het plotse temperatuurverschil tussen de hitte van de pan en de koude van het water treedt er namelijk een thermische schok op, waardoor je pan kan barsten of kan kromtrekken.
Een pan met een aangetaste bodem valt niet meer gelijkmatig te verwarmen, waardoor een geslaagde maaltijd op tafel toveren een mission impossible is.
Het gevolg van die schok? De bodem van de pan wordt ongelijkmatig, waardoor ze wankelt en bijna op je kookvuur danst wanneer je ze daarna wil gebruiken. Zeker op een inductieplaat wordt koken zo haast onmogelijk. Bovendien valt een pan met een aangetaste bodem niet meer gelijkmatig te verwarmen, waardoor een geslaagde maaltijd op tafel toveren een mission impossible is. En opgelet: die structuurverandering van je pan is niet eens altijd zichtbaar voor het blote oog.
Een pan schoonmaken: hoe begin je er dan het best aan?
Wie een pan wil schoonmaken, is beter lui dan moe. Je gebruikt best wat spierkracht tijdens het schrobben in plaats van voor de snelle en makkelijke aanpak van het bodempje water te gaan. De oplossing laat zichzelf dus al raden: laat je pan eerst afkoelen voor je ze begint af te wassen of voor je een laagje water in laat stromen. Zo vermijd je die gevreesde koudeschok en alle gevolgen van dien. Is de bodem van je pan zodanig aangekoekt dat je het spoelen echt niet kan laten? Gebruik dan lauw of warm water om lastige etensrestjes alvast wat los te weken, die temperatuur beschadigt de structuur van je pan niet. En voor wie denkt dat het werk na het schrobben gedaan is: een pan was je altijd beter met de hand af dan in de afwasmachine. Reinigingsmiddelen voor de vaatwasser zijn meestal agressiever dan klassiek afwasmiddel.
Zo verwijder je aangekookte etensresten succesvol uit verschillende soorten pannen
Een pan uit roestvrij staal
Laat je pan eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Kleven er hardnekkige etensresten aan de bodem? Week je pan dan eerst een paar minuten in lauw zeepwater. Om de laatste restanten weg te schrapen kan je eventueel nog een houten lepel of een mengsel van zuiveringszout en water gebruiken. Maak de pan daarna schoon zoals je anders doet.
Een pan met antiaanbaklaag
Antikleefpannen zijn doorgaans het makkelijkst schoon te maken. Logisch, want van aangekoekte voedingsresten is met een kwalitatieve antiaanbaklaag geen sprake. Laat je pan afkoelen tot kamertemperatuur en reinig ze dan met zeepsop. Gebruik altijd een zachte spons om krassen in de antikleeflaag te vermijden. Stop ook je antiaanbakpan het liefst niet in de vaatwasser. Zo bescherm je de speciale antikleeflaag en blijft de functie van je pan intact. Merk je na verloop van tijd aanslag op de bodem op? Laat dan een beetje azijn in de pan koken, dat kan de schade wat tegengaan.
Voor hardnekkige voedselrestanten doet een beetje zout als schuurmiddel wonderen. Spoel na met warm water en een zachte spons.
Een gietijzeren pan
Gietijzer is een poreus materiaal, wat betekent dat een pan uit dit materiaal vocht kan opnemen en uiteindelijk daardoor kan beginnen roesten. Een gietijzeren pan langdurig in water weken is dus geen goed idee. Om eventuele vastgekoekte etensresten los te maken, kan je wel enkele kopjes water in de pan gieten en even laten doorkoken. Voor hardnekkige voedselrestanten doet een beetje zout als schuurmiddel wonderen. Spoel na met warm water en een zachte spons. En nog een laatste tip: smeer de pan regelmatig in met wat natuurlijke olie. Zo geef je roestvorming helemaal geen kans.
Komt dit advies te laat en kan je pan niet meer gered worden? Geen nood: via de HLN Shop koop je nu exemplaren aan fikse kortingen.
Lees ook:
GETEST. Van Tefal tot Le Creuset: bakt een goedkope pan even goed als een dure? En hoe kies je een die lang meegaat? (+)
Teflon vs. keramisch: hoe kies je de juiste antikleefpan?
Van lekker krokant spek tot instant granola en roerei: onze culinaire journaliste legt uit hoe je meer uit je microgolfoven haalt (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM
“Goedkoop is vaak een miskoop, maar dure flessen van 50 euro zijn ook niet nodig”: hoe kies je de beste olijfolie in de winkel?
-
Livios
Vermijd tot 20% rendementsverlies: zo reinig je je zonnepanelen (niet)
Voor een optimaal rendement van je zonnepanelen, is een regelmatige onderhoudsbeurt geen overbodige luxe. Maar hoe vaak moet je je zonnepanelen reinigen? Welke producten gebruik je daarvoor? En kan je dit zelf doen? Deze tips van bouwsite Livios helpen je op weg. -
PREMIUM
Beenhouwers maken zich klaar voor eerste barbecueweekend: “Grillende Vlaming zweert steeds minder bij brochettes en worsten”
Het wordt 24 graden morgen en dat betekent dat het barbecuestel na een lange, natte en donkere winter uit het tuinkot mag. Slagers en supermarkten draaien al enkele dagen overuren zodat er aan chipolata’s en brochettes geen tekort zal zijn. Al zien ze ook dat er behoorlijk wat evolutie zit in de stukken vlees die we op onze grill leggen. -
-
Livios
Zo heb je geen last van ratten of muizen, op een verantwoorde manier: “Vergif is géén oplossing op lange termijn”
-
PREMIUM
Goedkoper dan een dure proteïneshake én goed voor spierherstel: welke chocolademelk is de beste keuze na het sporten?
In de winkelrekken zie je veel producten met extra proteïnen. “Maar je kan na het sporten ook gewoon chocolademelk drinken om te herstellen”, legt diëtiste Sanne Mouha uit. Kies je een variant met of zonder suiker? Eentje met soja of met extra proteïnen? Mouha helpt je de juiste keuze te maken en verheldert waarom de drank je spieren herstelt: “Maar niet elke chocomelk is geschikt na je sportmoment.” -
Waarom stinkt je urine na het eten van asperges? En heeft iedereen daar last van?
Pasen is niet alleen het seizoen van de paaseitjes, maar ook van de asperges. Soms hoor je dat je urine anders ruikt of zelfs stinkt na het eten van asperges. “Zo’n vijftig procent van de bevolking heeft daar last van”, licht professor en uroloog Piet Hoebeke toe. Hoe komt dat? En waarom ervaart die andere 50 procent dat probleem niet? -
PREMIUM
Voor 2,99 euro de beste kip curry uit de supermarkt: topslager Luc De Laet proeft er 10 en vindt één winnaar
-
EU verspilt elk jaar drie miljoen ton kippenveren: zouden we ze misschien kunnen opeten?
-
PREMIUM
'Oatzempic' is nieuwe hype online om af te vallen: hoe maak je het? En hoe werkt het?
Na Ozempic is ‘Oatzempic’ nu de nieuwste hype op TikTok om snel kilo’s te verliezen. Influencers promoten het als een simpel alternatief voor het geneesmiddel en bovendien zonder doktersvoorschrift. Maar is dit écht een wondermiddel of het zoveelste crashdieet? Wat zit er juist in? En kunnen de kilo’s er hiermee afblijven? Diëtisten Sanne Mouha en Michaël Sels nemen de nieuwe trend onder de loep: “Het is slim gezien.” -
Independer
Mag je als huurder of eigenaar barbecueën op het terras van een appartementsgebouw?
Met de zomer in het vizier, verheug je je vast al op een gezellige barbecue op het terras van je appartement… tenminste, als een beperkende wetgeving geen roet in het eten strooit. Wat mag je als bewoner wel of niet op het terras van je flat? Independer.be pluist het uit. -
Wat is dat laagje water op je yoghurt? En mag je dat opeten?