Waarom doe je best geen koud water in een hete pan?
Na het koken meteen een laagje koud water in de hete pan zetten om de voedselresten sneller los te maken: het is een trucje dat we allemaal toepassen in de keuken. Veel handiger én beter voor je pan dan met een mes over de bodem van de pan schrapen, maar is dit wel zo effectief als we denken? En hoe krijgen we onze pannen in het algemeen het makkelijkst proper zonder ze te beschadigen?
Door je pan meteen onder de koude kraan te zetten na het koken, hoop je waarschijnlijk jezelf tijd en schrobwerk te besparen achteraf. Alleen ondermijn je zo de kwaliteit van je pan zonder dat je het doorhebt. Meer zelfs: je hete pan na het koken van een laagje koud water voorzien om vastgekoekte etensresten los te weken, is één van de meest voorkomende fouten bij hobbykoks. Door het plotse temperatuurverschil tussen de hitte van de pan en de koude van het water treedt er namelijk een thermische schok op, waardoor je pan kan barsten of kan kromtrekken.
Een pan met een aangetaste bodem valt niet meer gelijkmatig te verwarmen, waardoor een geslaagde maaltijd op tafel toveren een mission impossible is.
Het gevolg van die schok? De bodem van de pan wordt ongelijkmatig, waardoor ze wankelt en bijna op je kookvuur danst wanneer je ze daarna wil gebruiken. Zeker op een inductieplaat wordt koken zo haast onmogelijk. Bovendien valt een pan met een aangetaste bodem niet meer gelijkmatig te verwarmen, waardoor een geslaagde maaltijd op tafel toveren een mission impossible is. En opgelet: die structuurverandering van je pan is niet eens altijd zichtbaar voor het blote oog.
Een pan schoonmaken: hoe begin je er dan het best aan?
Wie een pan wil schoonmaken, is beter lui dan moe. Je gebruikt best wat spierkracht tijdens het schrobben in plaats van voor de snelle en makkelijke aanpak van het bodempje water te gaan. De oplossing laat zichzelf dus al raden: laat je pan eerst afkoelen voor je ze begint af te wassen of voor je een laagje water in laat stromen. Zo vermijd je die gevreesde koudeschok en alle gevolgen van dien. Is de bodem van je pan zodanig aangekoekt dat je het spoelen echt niet kan laten? Gebruik dan lauw of warm water om lastige etensrestjes alvast wat los te weken, die temperatuur beschadigt de structuur van je pan niet. En voor wie denkt dat het werk na het schrobben gedaan is: een pan was je altijd beter met de hand af dan in de afwasmachine. Reinigingsmiddelen voor de vaatwasser zijn meestal agressiever dan klassiek afwasmiddel.
Zo verwijder je aangekookte etensresten succesvol uit verschillende soorten pannen
Een pan uit roestvrij staal
Laat je pan eerst afkoelen tot kamertemperatuur. Kleven er hardnekkige etensresten aan de bodem? Week je pan dan eerst een paar minuten in lauw zeepwater. Om de laatste restanten weg te schrapen kan je eventueel nog een houten lepel of een mengsel van zuiveringszout en water gebruiken. Maak de pan daarna schoon zoals je anders doet.
Een pan met antiaanbaklaag
Antikleefpannen zijn doorgaans het makkelijkst schoon te maken. Logisch, want van aangekoekte voedingsresten is met een kwalitatieve antiaanbaklaag geen sprake. Laat je pan afkoelen tot kamertemperatuur en reinig ze dan met zeepsop. Gebruik altijd een zachte spons om krassen in de antikleeflaag te vermijden. Stop ook je antiaanbakpan het liefst niet in de vaatwasser. Zo bescherm je de speciale antikleeflaag en blijft de functie van je pan intact. Merk je na verloop van tijd aanslag op de bodem op? Laat dan een beetje azijn in de pan koken, dat kan de schade wat tegengaan.
Voor hardnekkige voedselrestanten doet een beetje zout als schuurmiddel wonderen. Spoel na met warm water en een zachte spons.
Een gietijzeren pan
Gietijzer is een poreus materiaal, wat betekent dat een pan uit dit materiaal vocht kan opnemen en uiteindelijk daardoor kan beginnen roesten. Een gietijzeren pan langdurig in water weken is dus geen goed idee. Om eventuele vastgekoekte etensresten los te maken, kan je wel enkele kopjes water in de pan gieten en even laten doorkoken. Voor hardnekkige voedselrestanten doet een beetje zout als schuurmiddel wonderen. Spoel na met warm water en een zachte spons. En nog een laatste tip: smeer de pan regelmatig in met wat natuurlijke olie. Zo geef je roestvorming helemaal geen kans.
Komt dit advies te laat en kan je pan niet meer gered worden? Geen nood: via de HLN Shop koop je nu exemplaren aan fikse kortingen.
Lees ook:
GETEST. Van Tefal tot Le Creuset: bakt een goedkope pan even goed als een dure? En hoe kies je een die lang meegaat? (+)
Teflon vs. keramisch: hoe kies je de juiste antikleefpan?
Van lekker krokant spek tot instant granola en roerei: onze culinaire journaliste legt uit hoe je meer uit je microgolfoven haalt (+)
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Van ballongarde tot kneedhaak: wanneer gebruik je welke klopper op je keukenrobot of handmixer?
-
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
Vandaag vindt Eid-al-Fitr of het Suikerfeest plaats: wat staat er zoal op het menu?
Vandaag is het zover: na een maand lang niet eten en drinken is de ramadan voorbij en is het tijd voor Eid-al-Fitr of het Suikerfeest. Maar wat schaft de pot op zo’n dag? Wat houdt dat einde van de vastentijd precies in? En eet elk gezin iets anders, zoals met Kerstmis, of zijn er vaste waarden die nooit mogen ontbreken? -
-
PREMIUM
Waarom je frituurolie volgens nieuwe studie beter niet heropwarmt (en hoe je ziet wanneer de olie slecht is)
-
PREMIUM2
In de jaren 60 was het gelatine, nu vooral puur: dit vertellen kookboeken over hoe we leven
Kookboeken vertellen wat we graag smikkelen, maar ook hoe we leven en wat we belangrijk vinden. Soms is dat ‘gezond eten’, soms is dat ‘snel tafelen’, elk decennium kende zijn trends. Dit blijkt uit een project van het Centrum Agrarische Geschiedenis. Dat lijstte alle 7.000 (!) kookboeken op die sinds de jaren 60 op de Belgische markt verschenen. Hoe fel zijn onze gewoontes en smaken geëvolueerd door de jaren heen? En hoe koken we vandaag? Een blik in de potten en pannen van vroeger tot nu. -
Spaargids.be
Hoeveel geld mag er op jouw spaarrekening staan vooraleer de fiscus passeert?
Op een eerste schijf van 1.020 euro spaarrente per belastingplichtige betaal je geen roerende voorheffing. Wat betekent dat concreet? Hoe zit het dan met een gezamenlijke rekening? En wat doe je best met de rest van je centen? Spaargids.be biedt antwoorden. -
Neem nu deel aan de Gouden Giro en maak kans op de hoofdprijs van 5.000 euro dankzij HLN
-
PREMIUM
Welke granola bevat het minste suiker? Diëtiste proeft er 10 en geeft 5/10 en 9/10: “Voor 1,99 euro is dit een topproduct”
-
Daarom eet je die zak chips altijd in één keer leeg (ook als je dat niet van plan was)
Als je jezelf ook elke keer voorneemt om één klein kommetje chips te vullen, om dan toch met een lege zak te eindigen, ben je zeker niet alleen. Hoe komt het dat chips zo onweerstaanbaar zijn en dat die zak elke keer opnieuw leeg is voor je het goed en wel beseft? -
Exclusief: al het smakelijke nieuws van HLN Eten elke week in je mailbox
HLN Eten bundelt alle nieuwtjes uit foodie-land op één pagina. Wil je graag als eerste op de hoogte blijven van al dat lekkers? Schrijf je dan hieronder in voor de nieuwsbrief waarin al het smakelijke nieuws verzameld staat. -
PREMIUM
Annelies heeft vorm van ontstekingsreuma en is pijnvrij dankzij plantaardige voeding: kan je de ziekte ‘wegeten’?