Jeroen Brouwers (82) overleden: Nederlander was een van de grootste romanschrijvers in Lage Landen

De Nederlandse schrijver Jeroen Brouwers (82) is overleden. Dat melden Nederlandse media. Brouwers staat bekend als een van de grootste Nederlandstalige romanschrijvers. Doorheen zijn carrière verwierf hij talloze literatuurprijzen, exact een jaar geleden nog de Libris Literatuurprijs voor zijn laatste roman Cliënt E. Busken.

joro

Eerder al mocht Brouwers al andere literatuurprijzen op de kast zetten, waaronder De Gouden Uil, de Prijs der Nederlandse Letteren en de Multatuliprijs.

Zijn mogelijk bekendste roman is Bezonken Rood, voor het eerst uitgekomen in 1981. In deze autobiografische roman beschrijft hij zijn jaren in een Japans interneringskamp in Indonesië.

Als peuter belandde Brouwers tijdens de Tweede Wereldoorlog samen met zijn grootmoeder, moeder en zus in een strafkamp in Batavia. De Vlaamse acteur Dirk Roofthooft brengt Bezonken Rood al jaren op de planken in een fel bejubelde monoloog.

Ook in de romans Het Verzonkene en De Zondvloed speelt de jeugd van Brouwers in Indonesië een rol.

Vrees voor onvoltooid boek

“Dat is mijn vak waarvoor ik leef en dat ik tot in de perfectie wil beheersen”, vertelde hij twee jaar geleden nog in een interview. In dat interview had hij het ook over zijn toen al wankele gezondheid. “Ik moest almaar dat ziekenhuis in en uit, en weer in en weer uit. Ik lag in het ziekenhuisbed met nieuwjaar en zag het vuurwerk boven de stad ontploffen. Toen dacht ik: Je zal godverdomme zien dat ik sterf en een onvoltooid boek nalaat. Dat vond ik niet artistiek.” Dat boek Cliënt E. Busken kwam er dus alsnog en werd bovendien bekroond met de Libris Literatuurprijs.

Brouwers relativeerde het romantische beeld van het schrijversbestaan. “Kijk, als je een jaar of veertig bent, weet je ­ineens dat schrijven je broodwinning is geworden. Het heeft dan niets meer te maken met een ­roeping of een passie of al die flauwekul. Het is gewoon een broodwinning. Dus is het van belang om enige bekendheid te verwerven.”

Een van zijn grote bewonderaars, Frank Vander linden van De Mens, scoorde een grote hit met het nummer ‘Jeroen Brouwers schrijft een boek’. De schrijver zelf had er een broertje aan dood. “Dat liedje… Een andere associatie heeft men nooit. Oh bent u Jeroen Brouwers? Die van dat liedje, zeggen ze dan tegen mij. Ach man, ­sodemieter op met je liedje!”

LEES OOK. Jeroen Brouwers over zijn nieuwste (en misschien wel laatste) roman: “Je hoort het traag te lezen”

Wie is Jeroen Brouwers?

Geboren op 30 april 1940 in Batavia, Nederlands-Indië

1943 Met zijn ouders in een Japans gevangenkamp beland

1947 Naar Nederland verhuisd

1950 Naar de kostschool gestuurd tot 1956. Hij belandt daarna even in de journalistiek en gaat later werken bij uitgeverij Manteau in Brussel

1964 Debuut met de verhalen­bundel ‘Het mes op de keel’

1979 ‘Het verzonkene’, zijn derde roman waardoor hij bij het grote publiek bekend wordt, wint de Multatuliprijs

1981 ‘Bezonken rood’, over zijn ­jaren in de jappenkampen, komt uit. Volgens kenners zijn beste boek

2000 ‘Geheime kamers’ krijgt de Multatuliprijs, de AKO-literatuurprijs én de Gouden Uil

2007 Weigert de Prijs der Nederlandse Letteren, omdat hij het geldbedrag dat eraan verbonden was, 16.000 euro, te laag vond

2014 ‘Het hout’ wint de ECI-prijs. Wim Opbrouck werkt aan een verfilming van dat boek

2017 Verhuis naar Lanaken. Hij woonde daarvoor meer dan twintig jaar in Zutendaal, in een huisje dat illegaal in de bossen stond en dat uiteindelijk op bevel van de rechter moest worden afgebroken, ook al had de gemeente Zutendaal nog even het plan om er een literair museum van te maken.

2020 ‘Cliënt E. Busken’ verschijnt. Zijn (voorlopig) laatste roman

2021 Wint de Libris Literatuurprijs voor 'Cliënt E. Busken'.

‘Cliënt E. Busken’ van Jeroen Brouwers is nu uit. Uitgeverij Atlas Contact, 264 pagina’s.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER