HANS PUT

Jongeren van Heusden-Zolder gaan vissen met bejaarden: "Meer raakvlakken dan we dachten"

Enkele jongeren van jongerenwerking Arktos uit Heusden-Zolder willen iets positiefs doen voor de maatschappij, nadat ze eerder dit jaar negatief in het nieuws kwamen. Daarom gaan ze 'Chillen met bejaarden'. Twee weken geleden gingen ze al eens naar de markt, en vandaag gingen ze vissen met enkele bewoners van het woonzorgcentrum Berckenbosch in Heusden-Zolder. 

"Een tijdje geleden kwamen enkele jongeren uit Heusden-Zolder negatief in het nieuws", zegt buurtwerker Leandro Cinus. "En dat wilden we veranderen. De jongeren mochten zelf voorstellen wat ze wilden doen, en zo kwamen we uit bij de bejaarden van woonzorgcentrum Berckenbosch." Twee weken geleden gingen ze samen naar de markt en vandaag staat vissen op het programma. "Het is mooi om te zien dat het leeftijdverschil en het verschil in afkomst geen probleem moet zijn, er zijn veel meer raakvlakken dan ik had gedacht."

Het is leuk en we maken veel plezier met de ouderen

Dogukan Oztruk, een van de jongeren

Dogukan Oztruk had meteen zijn eerste vis beet: "Het is leuk en we maken veel plezier met de ouderen." En ook voor de rusthuisbewoners was het fijn om aan de visvijver te zitten met de jongeren: "Ik heb al 3 vissen gevangen",  zegt Robert Hoesen. "Ik heb in mijn leven 70 snoeken gevangen, ik vind dat heel fijn en rustgevend. Zeker als de zon schijnt." De forellen die vandaag worden gevangen worden nadien opgegeten.

HANS PUT

Opnieuw jong voelen

In totaal zijn 20 bewoners van het woonzorgcentrum mee aan het vissen. "Het klikt echt tussen de bewoners en de jongeren", zegt Nele Broekmans van Berckenbosch. "Dan komen er gesprekken los, over de mijn bijvoorbeeld. Als de rusthuisbewoner in de mijn gewerkt heeft en de jongere vertelt dan over zijn vader die ook in de mijn gewerkt heeft, komen de verhalen naar boven."

"Ze missen het contact met kinderen of jongeren ook", gaat Nele verder. "Er komen niet zoveel jonge mensen in het woonzorgcentrum en de connectie met jonge mensen is voor hen ook een deel om zich jong te voelen."

Meest gelezen