Deurwaarder uit Oudenaarde moet zich verantwoorden omdat hij vrouw 700 euro te veel aanrekende

Een gerechtsdeurwaarder uit Oudenaarde moet voor de tuchtcommissie komen omdat hij een vrouw veel te hoge dossierkosten aanrekende. Bovenop de 3 openstaande schulden van samen bijna 160 euro, moest ze 1.050 euro betalen aan de deurwaarder. Die had 3 keer dossierkosten aangerekend, terwijl alles gemakkelijk in 1 dossier kon. 

De vrouw in kwestie had 3 openstaande schulden bij de stad Oudenaarde: twee keer 75 euro en nog eens 7,08 euro. Omdat die bedragen niet betaald werden, stelde de stad een deurwaarder aan. Die moest de vrouw aanmanen om de 3 schulden af te lossen. Maar ook hij moet betaald worden, en dat gebeurt door dossierkosten aan te rekenen.  "Maar daar liep het mis", zegt advocaat Hugo Vyls. "De deurwaarder heeft de onkosten 3 keer aangerekend. Per schuld maakte hij zogezegd een nieuw dossier aan, met een kost voor elk dossier. Maar die 3 kleine schulden konden makkelijk in 1 dossier gestoken worden. En zo kom je aan de buitensporige totaalkost van 1.200 euro, terwijl de vrouw er met zowat 500 euro van af had kunnen zijn."

"Asociale praktijk"

"Uiteindelijk heeft de betrokken gerechtsdeurwaarder de eer aan zichzelf gehouden en heeft hij alles vrijwillig terugbetaald", zegt Vyls. De tuchtcommissie van de gerechtsdeurwaarders zal de zaak ook nog bekijken, en de man eventueel een sanctie geven.

Maar omdat het een praktijk is die nóg voorkomt, hebben 3 slachtoffers samen ook een klacht ingediend. "En dat is een sterk signaal", zegt advocaat Vyls. "Dergelijke praktijken treffen meestal mensen die al in een financieel benarde situatie zitten. Wanneer men mensen op die manier gaat behandelen, duwt men ze eigenlijk nog dieper in de problemen."

Meest gelezen