Radio 2

Eerste dakloze jongere trekt in tiny house dat 2 vzw's en school in Brugse Poort in Gent hebben gebouwd

In Gent is de eerste jongere in het tiny house getrokken dat op het terrein staat van De Meubelfabriek in de wijk Brugse Poort. Het is de eigen noodwoning van vzw aPart, die met en voor jongeren en jongvolwassenen werkt. “Zo’n noodwoning vinden op de privémarkt is alsmaar moeilijker, zeker voor daklozen met een heel laag leefloon”, zegt Laura van de vzw. 

De vzw aPart heeft verschillende werkingen voor jongeren, en begeleidt zo ook jongeren vanaf 17 jaar die zelfstandig willen of moeten wonen, maar geen netwerk hebben dat hen helpt. “We merkten dat het steeds moeilijker werd om op de Gentse privémarkt woningen te vinden voor onze doelgroepen” vertelt Laura van Eijndhoven, stagiaire bij vzw aPart. “Door het gebrek aan woningen worden steeds meer jongeren dakloos, dus we moesten een oplossing vinden.  Het is de eerste keer dat we een eigen noodwoning hebben, en dan nog wel een tiny house. Dat is een heel klein mobiel huisje, waar een jongvolwassene tijdelijk terecht kan. 

Veel handen maakten samen het tiny house

Het tiny house zelf is bijna volledig uit gerecupereerd materiaal gemaakt door vzw Scrap en de Steinerschool Gent. “De leerlingen van de Steinerschool bouwden de houten structuur waarna wij met Scrap het binneninterieur hebben voorzien”, vertelt Pieter Malfliet van Scrap. “Alle materialen die je hier ziet komen van ergens en hebben een eigen verhaal. De tegels in de keuken komen bijvoorbeeld van een verlaten garage, alleen de multiplex muren en enkele keukentoestellen zijn nieuw. De afweging tussen nieuw en hergebruik is altijd iets waar we binnen Scrap mee bezig zijn. Omdat onze belangrijkste doelstelling duurzaamheid is, kiezen we in dit geval liever voor nieuwe toestellen die nog lang meegaan en minder verbruiken.” 

Hij moet geen huur betalen, wel een vast bedrag sparen voor zijn eigen huurwoning
Silke Heiden, teamverantwoordelijke van Brug 9, onderdeel van vzw aPart

De jongere die vandaag in het tiny house ingetrokken is, woonde tot nu bij zijn broer, maar dat kon niet blijven duren, en de jongen dreigde dakloos te worden. “Voor het tiny house moet hij geen huur betalen”, vertelt teamverantwoordelijke Silke Heiden van Brug 9. “Hij betaalt wel 150 euro per maand, maar dat geld zetten wij voor hem op een spaarrekening. Intussen kan hij een andere woning zoeken. Als hij hier weggaat krijgt hij dat geld mee om in zijn nieuwe huurwoning de waarborg te kunnen betalen. Anders zou dat weer een extra schuld zijn die hij via het OCMW moet afbetalen.”

Radio 2

De jonge man die erin trekt is in ieder geval zeer tevreden dat hij ergens terecht kan. “Ik voel mij erg goed dat ik hier kan wonen nu. Hiervoor was ik al lang op zoek, maar kon ik nooit iets vinden. Het was onmogelijk om met een klein leefloon een huis te vinden. Nu ik hier tijdelijk kan wonen kan ik ondertussen verder zoeken naar een eigen woning.”

Als ik luidop droom zie ik zulke tiny houses ook op andere plekken in Gent verschijnen
Laura van Eijndhoven, stagaire bij Brug 9, onderdeel van vzw aPart

“Momenteel gaat het maar om 1 jongere in 1 tiny house”, zegt Laura, “maar we dromen ervan dat er meer dergelijke huisjes komen op verschillende plekken in Gent. De stad steunt dit project trouwens ook door mee te betalen. Als dit goed loopt, komt er misschien wel uitbreiding.”  

Silke Heiden en Laura van Eijndhoven van Brug 9 (vzw aPart) voor het tiny house
Radio 2

BEKIJK - Benieuwd hoe een tiny house er binnenin uit kan zien? Ook Sieglinde woont in zo'n huisje (al heeft ze niks met het project in Gent te maken) en geeft je in deze video een rondleiding:

Videospeler inladen...

Meest gelezen