Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

VS tekende recordaantal van 108.000 doden door overdosis op in 2021: elke vijf minuten stierf iemand door drugs

In de VS zijn in 2021 bijna 108.000 mensen gestorven aan een overdosis. Dat is een nieuw record volgens de CDC, de Amerikaanse gezondheidsdienst. De CDC stelt ook vast dat vooral fentanyl of een andere synthetische opioïde worden gebruikt. De coronapandemie zou de aanhoudende stijging in overdosissen in het land hebben versneld.

Bijna 108.000 mensen zijn in 2021 gestorven aan een overdosis. Zo meldt de Amerikaanse gezondheidsdienst CDC. Omgerekend betekent dit 1 overdosis elke 5 minuten. De overdosis-cijfers stijgen al 2 decennia, maar de pandemie heeft de problematiek nog verergerd. Door de lockdowns en beperkingen was het voor drugsverslaafden moeilijker om hulp te zoeken. 

In 2020 stierven meer dan 70.000 mensen aan een overdosis, dat is een stijging van 30 procent ten opzichte van 2019. Het was toen een nieuw record. Maar de cijfers van 2021 hebben dat verbroken, met een stijging van zo'n 50 procent ten opzichte van 2020. 

De stijging in sterftes door een overdosis begonnen in de jaren 90 met opioïde pijnstillers. Daarna volgden golven van sterfgevallen onder invloed van drugs als heroïne. Vandaag is fentanyl de grote boosdoener, maar er is ook een stijging door andere drugs, zoals cocaïne en meth. Sterfgevallen door een overdosis worden vaak toegeschreven aan meer dan 1 drug. Goedkope fentanyl wordt steeds vaker in andere drugs verwerkt, vaak zonder dat de kopers het weten. 

Je zult geen directe ommekeer zien op dezelfde manier als je de versnelling zag

Katherine Keyes

Katherine Keyes, een professor aan de Colombia University Mailman School of Public Health, zei eerder al dit jaar dat het versoepelen van de coronamaatregelen geen direct effect zal hebben op de cijfers. "Je zult geen ommekeer zien op dezelfde manier als je de versnelling zag, omdat deze drugsdistributienetwerken en verslaving verankerd raken in de gemeenschap." 

BEKIJK - VS-correspondent Björn Soenens geeft meer uitleg over het record aantal overdosissen in de VS:

Videospeler inladen...

Meest gelezen