Alpini met kenmerkende hoedjes (archieffoto ter illustratie)
Represented by ZUMA Press, Inc.

Alpini onder vuur in Italië: stormvloed aan klachten over seksueel wangedrag na bijeenkomst in Rimini

Al minstens 150 vrouwen en meisjes - ook minderjarigen - hebben via sociale media getuigd over seksueel wangedrag van Alpini, Italiaanse militairen, tijdens een bijeenkomst in Rimini. De vrouwen en meisjes zeggen dat ze verbaal, maar ook fysiek zijn lastiggevallen. Eén vrouw deed al officieel aangifte. De Italiaanse minister van Defensie belooft een onderzoek.

Van afgelopen donderdag tot en met zondag hielden de Alpini - de Italiaanse berginfanteristen die bekendstaan om hun hoed met lange pluim - hun jaarlijkse bijeenkomst in de Noord-Italiaanse stad Rimini.  De Alpini worden in Italië erg gewaardeerd als de mannen die altijd klaarstaan om te helpen bij natuurrampen of andere calamiteiten. 75.000 Alpini kwamen op de bijeenkomst in Rimini af, ze palmden de hele stad in, hotels waren volgeboekt, restaurants en bars deden gouden zaken.

Maar op sociale media verscheen al gauw de eerste valse noot. Al op donderdag kwam een eerste getuigenis over wangedrag van de militairen binnen bij de actiegroep "Non una di meno" (Niet één minder), een actiegroep rond seksueel geweld. "We vroegen ons af of er nog meer verhalen waren", vertelt een vrijwilligster. En ze plaatsten de getuigenis op hun instagram-account.

Oproep van actiegroep Non una di meno om getuigenissen te sturen

Schunnigheden, omsingeld, lastiggevallen

Meteen daarna begonnen de verhalen binnen te stromen. De teller stond gisteren op meer dan 150, maar ook vandaag bleven ze komen.  Een studente vertelt hoe ze voortdurend allerlei schunnigheden naar het hoofd kreeg geslingerd toen ze door de stad fietste, op een bepaald moment stonden zeker 50 militairen rondom haar.

In de bar waar ze werkte, werd ze ook fysiek lastiggevallen door een groepje militairen, waar zich al snel een tweede groep bij aansloot. Toen ze boos werd, kreeg ze te horen dat ze frigide was. Eén militair roffelde met zijn vuisten op een raam en riep dat ze zich maar beter niet kon verzetten, "want wij zijn Alpini!".

Heel wat getuigenissen gaan over verbaal seksueel geweld, maar ook intimidaties - omsingeld of achtervolgd worden door groepjes mannen bijvoorbeeld. Meisjes getuigden dat ze bang waren om naar huis te gaan, of om de bus te nemen. 

Fysieke aanrandingen

De actiegroep Non una di meno verzamelde ook al zeker zeventig getuigenissen van fysieke aanrandingen. Vrouwen die ongewenst op de mond gekust of gelikt werden terwijl ze drankjes rondbrachten in de bar, vrouwen die vastgegrabbeld werden, kamermeisjes bij wie mannen aandrongen om mee te gaan naar hun kamer, of onder de douche. 

Veel getuigenissen komen van vrouwen en meisjes die in bars of hotels werkten. De meesten zeggen dat ze ook niet bij hun werkgever terecht konden. Die minimaliseerden de feiten, want de zaken draaiden goed, en de klant is koning.

Intussen heeft één vrouw van 26 officieel aangifte gedaan bij de carabinieri. Getuigenissen op sociale media blijven ook binnenlopen. De verontwaardiging in Italië groeit.

Post op de Facebookpagina van actiegroep Non una di meno: "Als je me lastigvalt, Alpino, geef ik je een trap!"

Er circuleert ook een petitie met duizenden handtekeningen om dit soort militaire bijeenkomsten op te schorten. Want het is niet voor het eerst dat dergelijke verhalen opduiken. Ook na een bijeenkomst van Alpini in de noordelijke stad Trento, in 2018, verzamelde Non una di meno tientallen getuigenissen over verbaal en fysiek seksueel geweld. 

Politieke verontwaardiging... en vergoelijking

Stilaan komt nu ook politiek iets in beweging. De minister van Gelijke Kansen veroordeelt het gedrag van de militairen scherp, en ook de minister van Defensie reageert verontwaardigd. Zij belooft een onderzoek.

Maar de verhalen worden ook gerelativeerd, en zelfs vergoelijkt. Kort voor de eerste vrouw een klacht indiende bij de carabinieri, beklemtoonde de voorzitter van de Nationale Vereniging van Alpini nog dat er geen enkele aangifte was gedaan. Ook hij wees erop dat er in 2018 al dergelijke getuigenissen circuleerden, maar dat "daar toen verder niets van was gekomen".

Ook de leider van de radicaalrechtse partij Lega, Matteo Salvini, liet van zich horen. Hij plaatste op Twitter een foto van een artikel over de beschuldigingen van de vrouwen, met daarboven het opschrift: "Leve de Alpini, sterker dan alles en iedereen! Een fijne 93e jaarlijkse bijeenkomst!" Ook dat stuit op verontwaardiging. Salvini is altijd de eerste om seksueel wangedrag of geweld door migranten aan te klagen. Intussen is de tweet van Salvini verwijderd.

Intussen verwijderde tweet van Matteo Salvini: "Leve de Alpini, sterker dan alles en iedereen.", boven een foto van een artikel over de getuigenissen van seksueel wangedrag.

Veel mensen klagen ook het ingebakken machismo aan in de Italiaanse cultuur. Het verzet daartegen groeit, maar Italië blijft het land waar zelfs de premier jarenlang wegkwam met dubieuze relaties met vrouwen, ook minderjarigen. De vele verhalen over bunga-bunga-feestjes deed die premier onder goedkeurend gemompel van heel wat Italianen af met de uitspraak: "Ik ben toch gewoon een normale en gezonde man, geen homo."

Meest gelezen