© Robin Fasseur

Wat moet je weten als je wilt beginnen te darten? Erik Clarys geeft onze journaliste zeven tips

Komend weekend vindt in Turnhout het Belgisch kampioenschap darts plaats. In totaal wagen zo’n 700 spelers hun kans om de felbegeerde nummer één van het land te zijn. Wie zich wil inschrijven, is eraan voor de moeite, maar trainen voor volgend jaar kan wel al. Gewezen profdarter en tv-gezicht Erik Clarys legt ons met zeven tips uit hoe je begint met darts.

Dante Bellon, Lynn Dhaeyere

1. Kies de juiste darts

De eerste stap die je neemt als je wilt starten met darten, is de juiste pijlen kiezen. Je neemt pijlen die rond de 24 gram wegen. Dat is het meest gangbare startgewicht. Als man ga je met iets lichtere darts gooien, als vrouw met iets zwaardere. Dat heeft met de kracht te maken die je zet. Eens je het goede gewicht gevonden hebt, kan je beginnen spelen met je flights. Dat zijn de vleugels achteraan je pijlen.

2. Comfortabele houding aannemen

Dan neem je een houding aan die voor jou comfortabel is. Je mag niet ongemakkelijk voor het bord staan, dat is belangrijk als je per dag vijf uur traint. De stand moet zeer stabiel zijn. De ideale houding hiervoor is dat je met je voet tegen de lijn staat en met je lichaam 45 graden gedraaid. Zo heb je een stabiele en mooie houding.

Je achterste voet plaats je hoe je zelf wilt, hoe dat het comfortabelste aanvoelt. Die staat meestal ook niet volledig plat op de grond. Nog een kleine tip: als je rechtshandig bent, dan staat je rechterschouder steeds in één lijn met je rechtervoet. En vice versa.

3. De worp

Om de juiste worp te krijgen zijn er drie punten belangrijk. Je beginpositie, je pijl naar achter brengen en het loslaten van de pijl. Die drie dingen moeten steeds identiek zijn. Voor eender welk vak laat je de pijl los als je boven- en onderarm een hoek van 90 graden maken. Enkel waar je naartoe gooit bepaalt of je ‘stijgt’ of ‘daalt’ met je onderarm.

Het is ook belangrijk dat je arm volledig gestrekt is bij de worp. Hoe doe je dat? Door na het loslaten van de pijl door te wijzen naar het vak waar je naar gooit. Hoe mooier je pijl vliegt, hoe meer controle je hebt.

4. Eenzelfde ritme

Eén van de belangrijkste zaken is dat je steeds op hetzelfde ritme gooit. Je telt het ritme mee in je hoofd en na verloop van tijd neemt je automatisme dat over. Als je kijkt naar topspelers op tv dan gooien zij allemaal hun pijlen op hetzelfde ritme. Als dat eens onderbroken wordt, dan hergroeperen ze en zie je ze opnieuw hun focus zoeken. De kans dat je een getal raakt zonder juiste focus, is veel kleiner.

5. 501-180=321

Je moet enorm snel kunnen rekenen. Maak voor jezelf uit welke je favoriete dubbel is en reken naar die uit. Wat je het beste doet, is de getallen tussen 41 en 60 nemen en de route nemen die je het makkelijkste lijkt. Als je op 41 komt en je favoriete dubbel is 16, dan doe je die elke keer opnieuw. Dat wordt een automatisme dan om 9 en dubbel 16 te gooien. Als je dat al kent, dan ben je een heel eind en zo bouw je op.

Voor een rechtshandige speler is dubbel 16 de meest genomen dubbel omdat wanneer je aan de binnenkant van de dubbel gooit, je naar dubbel 8 kan gaan, zo naar dubbel 4, dubbel 2 en uiteindelijk dubbel 1. Je offert nooit een pijl op. Stel dat je aan de binnenkant van dubbel 14 gooit, dan moet je naar dubbel 7 en als je die mist moet je om uit te gooien twee pijlen werpen.

6. Niet geforceerd gooien

Iedereen kent het spelletje darts. En iedereen die begint, wil automatisch naar de 20 gooien. Maar eigenlijk begin je best onderaan bij 19 en werk je verder naar boven toe. De bulls-eye, 11 en 6 staan centraal en op ooghoogte. Die getallen zijn de makkelijkste om te gooien op een bord. Als je begint, kan je best een paar beurten naar de 11 gooien tegenover dat je meteen op 20 begint.

Voor een dubbel of tripel kijk je best in het midden van het vakje. Daar probeer je jouw pijl in te krijgen. Gerwyn Price bijvoorbeeld oefende maniakaal op de dubbele 20, en dat resultaat zie je vandaag.

7. Behoud je eigenheid en genoeg trainen

Er bestaat geen goede of slechte speelstijl. Iedereen heeft zijn eigen manier van spelen. Mocht er een goede stijl bestaan, dan zou iedereen gooien als zestienvoudig wereldkampioen Phil Taylor. En hij gooide eigenlijk niet mooi. Hij trainde ook tien uur per dag. Dat is een struikelblok voor velen. Behoud dus je eigenheid en train genoeg.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Darts