© ATV

Inspiratiegids voor dooprituelen in de maak voor Antwerpse studenten: “Schachtenverkoop is en blijft een vleeskeuring”

Antwerpen -

Hoe kan een doop anders aangepakt worden of hoe communiceer je best open met schachten? Op die vragen wordt een antwoord geformuleerd in een nieuwe inspiratiegids voor welkomsrituelen voor Antwerpse studenten. Op de kick-off voor Antwerpse presidia werd de gids woensdag besproken met onder andere schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit). Zij haakte zelf als student af tijdens een vernederend doopritueel.

Rebecca Van Remoortere

Het voelt bijna als een taboe om te spreken over dooprituelen bij studenten na de fatale doop van Sanda Dia. Alles wat met dopen te maken heeft, is meer beladen geworden en dat voelen studenten van de Antwerpse presidia ook.

Woensdag werd er op hun kick-off een panelgesprek georganiseerd met onder meer onderwijsinstellingen, studenten en met Antwerps schepen van Onderwijs Jinnih Beels (Vooruit). Dat gesprek ging over de toekomst van welkomsrituelen, zoals een doop en een schachtenverkoop.

Ontbloot bovenlijf op Ladeuzeplein

Beels begon het panelgesprek door een minuut stilte te vragen voor Sanda Dia. “Een klein gebaar voor wie Sanda Dia was en wie hij had kunnen worden. Uit respect voor hem en voor zijn nabestaanden”, klonk het. De schepen stopte als student aan de KU Leuven ooit zelf met een paar andere meisjes vroegtijdig met een doopritueel omdat het er naar eigen zeggen te vernederend aan toe ging.

“Hoe uitzonderlijk de afloop in het verhaal van Sanda ook mag zijn, vernederingen, groepsdruk, alcoholmisbruik en ranzigheden zijn fenomenen die ook andere studentendopen niet vreemd zijn. Toen ik zelf als student begon aan de universiteit, haakte ik af van een studentendoop om exact die reden. In ontbloot bovenlijf over het Ladeuzeplein lopen, was niet mijn beeld van een ludieke uitdaging. We zijn inmiddels 25 jaar verder en ik merk dat er nog steeds niet veel veranderd is. Een grondig debat over studentendopen kan om die reden niet uitblijven”, zei Beels daar eerder over in een opiniestuk gepubliceerd in De Morgen.

 ©  Walter Saenen

Na een pakkend applaus door alle aanwezige studenten ging het over naar de orde van de dag: een inspiratiegids voor welkomsrituelen. Die gids is het gevolg van veel gesprekken en debatten tussen verschillende onderwijsinstellingen, de stad, de politie en studenten. Het was de bedoeling om de inspiratiegids nu al klaar te hebben, maar die deadline werd niet gehaald.

“Het is een moeilijke kwestie waar heel veel werk in kruipt. We hopen nu, ondanks een drukke examenperiode, nog verder te werken zodat de gids nog dit academiejaar op tafel ligt”, zegt Kayleigh Meyvis die al sinds 2020 praeses is van studentenclub Aymie.

De inspiratiegids is een werk van lange adem en was al in de maak nog voor de dood van Sanda Dia. Het moet een aanvulling worden op het officiële Antwerpse doop- en feestcharter waar de regels rond dopen in zijn opgenomen. “De gids moet een complete inspiratie geven voor studenten rond dooprituelen. We behandelen thema’s zoals correct in dialoog gaan met elkaar, de geschiedenis van dooprituelen, alcoholgebruik bij een doop en er staan ook info- en meldpunten in de gids”, zegt Dette Van Zeeland die het traject coördineert.

Schachtenverkoop is vleeskeuring

De gids is dus nog niet klaar, maar dat weerhoudt studenten niet om zelf al actief na te denken over de tradities en rituelen in hun club. “De club Aymie bestaat al 65 jaar. Het is tijd voor verandering en vernieuwing. Wij gaan onze doopweek helemaal anders invullen en werken daar nu een plan voor uit. We stappen bijvoorbeeld af van een schachtenverkoop. Dat is en blijft eigenlijk gewoon een vleeskeuring. De mooiste studenten worden voor meer geld verkocht. Dat kan niet meer”, zegt Kayleigh

 ©  Walter Saenen

“We denken na over een een verhuurdienst voor taken in plaats van een verkoop. Dan kunnen de schachten misschien helpen met klusjes en taken in ruil voor geld. Geld dat een studentenclub normaal uit een verkoop haalt en wel nodig heeft.” Aymie deed ook een bevraging bij de schachten van dit academiejaar om te evalueren wat anders of beter kan.

Dopen moet anno 2022 nog steeds kunnen, daar lijken de studenten in de zaal het over eens. En elke club doet dat op een eigen manier. “We voelen dat we moeten opboksen tegen veel vooroordelen rond dooprituelen en nieuwe studenten hebben nu nog meer vragen dan anders. In het jaar van de doop van Sanda Dia was ik schachtentemmer. Ik merkte toen dat de schachten ongerust werden. Wij willen bewijzen dat een doopritueel net verbindend kan zijn en dat we geen monsters zijn”, aldus Kayleigh.

En dopen, dat is op het einde van de dag nog altijd absoluut niet verplicht om bij een studentenclub te horen. Zo werd het panelgesprek woensdag afgesloten.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Universiteit Antwerpen