EU keurt overname muziekuitgeverij Michael Jackson door Sony goed

De Europese Commissie heeft de totale overname van Sony/ATV Music Publishing door de Japanse mediagigant Sony goedgekeurd. De muziekuitgeverij was tot voor kort voor de helft in handen van de erfgenamen van Michael Jackson.

"De transactie heeft geen negatieve impact op de concurrentie, noch op de overkoepelende markt", oordeelt de Commissie in een persbericht. "De macht van Sony ten opzichte van de distributeurs van digitale muziek blijft eveneens dezelfde".

De overname, waarmee een bedrag van 750 miljoen dollar (675 miljoen euro) gemoeid is, werd al aangekondigd in maart, maar botste toen op veel verzet. Onder andere Warner Music Group en Impala, de vertegenwoordiger van onafhankelijke muziekuitgeverijen, drukten toen hun bezorgdheid uit over de te riante positie van Sony op de muziekmarkt. De Europese Commissie ziet echter geen graten in de overname.

Sony/ATV Music Publishing bezit de rechten van verschillende wereldsterren, waaronder The Beatles, Lady Gaga, Marvin Gaye en Bob Dylan. Het bedrijf, dat gezien wordt als een van de grootste in zijn soort, werd door Michael Jackson gekocht in 1985 voor 41,5 miljoen dollar (37 miljoen euro), nadat Paul McCartney eerder al afzag van een bod. Tien jaar later kocht Sony al de helft van de aandelen in de muziekuitgever.

Michael Jackson's eigen muziekuitgeverij, Mijac Music, en de opnamen van zijn eigen nummers waren uitgesloten van de verkoop.

Meest gelezen