Herman Matthijs, professor Financiën en Begroting aan de Vrije Universiteit Brussel en voorzitter van de Hoge Raad van Financiën.
Volledig scherm
PREMIUM
Herman Matthijs, professor Financiën en Begroting aan de Vrije Universiteit Brussel en voorzitter van de Hoge Raad van Financiën. © Jonas Lampens / ID

Uitgelekt advies Financiën spaart heilige huisjes niet: “Btw-verhoging brengt snel en eenvoudig veel geld op”

PolitiekEen hogere btw, de maaltijdcheques schrappen en het voordelig pensioensparen op de schop: om netto meer op ons loonbriefje over te houden kwamen enkele financiële experten met een reeks opvallende voorstellen. Waarom werden net deze maatregelen voorgesteld? Herman Matthijs, professor Financiën en Begroting aan de Vrije Universiteit Brussel en voorzitter van de Hoge Raad van Financiën, legt het uit.

93 reacties

  • arnaud costermans

    2 jaar geleden
    Blijkbaar blijft men af van de woekerwinsten van bedrijven, o.a. de energie-sector die het zo goed doet. Ook spreekt men vaak van speculatie aan te pakken, maar dan enkel wanneer er winst is, bij verliezen, zou dat dan niet gelden, waar blijft dat evenredigheidsprincipe? Ik kan mijn nooit losmaken van de gedacht dat de allerrijksten gespaard blijven, de allerarmsten er niet op vooruit (noch achteruit) gaan, en de midden klasse, de modale werkende bedienden en arbeiders de lasten zullen dragen.
  • Tom Der Kinderen

    2 jaar geleden
    In het land met de 2de hoogste belasting ter wereld er niet in slagen om het financiële plaatje te doen kloppen dat ligt maar aan 1 ding. De ruggengraatloze politici die ten eerste niet bekwaam zijn en ten tweede alles zodanig versnipperen dat ze op elk niveau kunnen graaien dat het niet mooi meer is. Kortom corrupt en onbekwaam zijn ze, laat eens de budgetten maken over aan de beste economen die onze universiteiten hebben aub en ik garandeer dat we nog over hebben na een grote kuis.
  • Bart De Veylder

    2 jaar geleden
    Ok duidelijk. Bevestiging onkundig beleid politiek waar men hun fouten indekt met verhogingen belasting , huishuur en de voordelen pensioenen weg neemt. Is de oplossing niet simpeler en beter voor de bevolking om het probleem aan te pakken waar het zit iplv het geld te gaan halen bij de mensen om verder te kunnen doen wat duidelijk niet goed is.
  • Gregoor Vogels

    2 jaar geleden
    makenSchaf alle vennootschappen af, die maken veel winst, betalen zeer weinig belastingen en hebben oneindig veel aftrekposten! De gewone burger betaalt veel en trekt niets af. En beschamend zijn de patrimoniale of familiale vennootschappen (geen echte bedrijven doch rijke families): zij betalen zelfs nooit erfbelasting en trekken hun onroerend goed zelfs af. De burger wenst ethische politiek.
  • Marlene De Smedt

    2 jaar geleden
    Vreemd dat van de bedrijfswereld, die ook steun genoten heeft tijdens de pandemie, geen noemenswaardige inspanningen gevraagd worden.